Lectura de “Joan Joan”, de Manuel Molins

Lectura de “Joan Joan”, de Manuel Molins


Dimecres 28 d’octubre a les 20.00h, dins de la Jornada “Literatura i modernitat. Les obres de la Generació del 1930”.
Joan Joan és un text escrit en 1978 i estrenat a principis del 1979. Tracta sobre la situació cultural, literària, política i social del final de la Primera Dictadura o Dictadura de Primo de Rivera (1929) i la Declaració de la II República (1931). L’acció bascula entre la ciutat de València, amb els intents de renovació dels valencianistes (Carles Salvador, Adolf Pizcueta, Artur Perucho, Enric Navarro i Borràs, Miquel Duran de València, etc), i un poble imaginari amb una vaga declarada pels anarquistes, majoritaris entre els llauradors i els treballadors del camp, contra un cacic que, ignorant els drets d’uns arrendataris històrics, vol recuperar les terres i desnonar a qui les ha treballades de generació en generació.


L’ambient general és d’ebullició esperançada i de gran il·lusió, cosa que trencarà l’Alzamiento Nacional contra la República i la Guerra Civil (1936-1939). Entre ambdós àmbits, el poble i la ciutat, el personatge de Joan Joan fa de pont amb tots els seus desitjos i contradiccions de llibertat i canvi. D’aquesta manera, l’obra vol ser un homenatge a la coneguda com a Generació de 1930 o Generació de la República el llegat de la qual en poesia, literatura, música i art, gramàtica, pensament i organització democràtica encara ens interroga i estimula.
Hem seleccionat algunes escenes que seran interpretades per quatre actors els quals faran diversos personatges. Els actors són:
Marina Vinyals, que llegirà els personatges de Súnion i Encarnació.
Francesc Anyó en el paper de Joan Joan.
Guille Zavala donarà veu a Guàrdia civil, Jaume, Josep i Jove.
Josep Zamit que interpretarà Lluís, Adolf, Joaquín i Pau.
i Manuel Molins que llegirà les acotacions.
Música: Cançó Adéu, adéu, amor (M. Molins) amb arranjaments d’Al Tall interpretada per Empar Torres
Tècnic: Jonatan Estrella.
Producció: Acadèmia Valenciana de la Llengua amb la col·laboració de l’AELC i l’Octubre CCC.
Direcció: Manuel Molins.

AMB EL SUPORT DE