Què és l’Octubre?

Què és l’Octubre?

Impulsat per Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i la Institució Cívica i de Pensament Joan Fuster (IJF), l’any 2006 va obrir al cor de València l’Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC), una aposta ferma pel revifament de la cultura i la societat de tot el nostre país des d’una perspectiva nacional i de progrés. Ubicat a l’emblemàtic edifici conegut com “El Siglo”, d’antics grans magatzems, la iniciativa es va encarar amb un doble objectiu: esdevenir un element viu de cultura, com a seu d’entitats i com a centre d’activitats, alhora que es va recuperar per a la ciutadania un edifici amb reconeguda rellevància històrica, artística i social. És un projecte ambiciós, però aquesta mena de propostes són les que, al capdavall, marquen una época. I de tots depén fer-les possibles.

Octubre-OCCC-façana_IMG_8211x

Més de quatre anys després de l’inici del projecte i passats més de dos d’acurada rehabilitació i reestructuració, l’Octubre obri les seues portes l’any 2006 per oferir tot un entramat d’oficines, seus de molt diverses entitats culturals, així com d’aules, sales d’exposicions, sales per a representacions musicals, teatrals i per a cinema… Una superfície total de 3.500 m2, dividida en quatre plantes i un soterrani, dedicada a la cultura en el seu vessant tant local i nacional com internacional. També la llibreria Tres i Quatre i la redacció del setmanari El Temps es van traslladar a l’edifici. Tot això, com no, fornit amb les noves tecnologies, que converteixen l’Octubre en un centre d’irradiació cultural i cívica modern, operatiu i independent, capaç de respondre a les demandes socials i als grans reptes del segle XXI. Benvingudes i benvinguts.

L’edifici

Ubicat al bell mig de València, l’OCCC compta amb una superfície total de 3.500 m2, que es distribueixen en quatre plantes diàfanes i un soterrani, i dues entrades: pel carrer de Sant Ferran i pel carrer de Manyans.

S’accedeix al vestíbul per la façana principal, al carrer Sant Ferran. Allà s’ubiquen la recepció, la llibreria Fan Set i una cafeteria-restaurant, que deixen un ampli espai lliure, a manera de plaça, obert a tots els ciutadans.

Al soterrani es troba la sala d’actes, amb capacitat per a 113 persones, que consta d’un ampli vestíbul i dues sales d’exposicions i multiusos. De caire expressament polivalent, la sala acollirà tant conferències i congressos com projeccions cinematogràfiques, concerts, recitals o representacions teatrals.

La primera planta és dedicada a les aules i els diversos tallers (llengua, música, vídeo-art, fotografia…), mentre que la segona i la tercera són ocupades per les oficines de les diferents institucions i entitats amb seu a l’Octubre.

Coronant el conjunt, hi ha la claraboia zenital, que permet il·luminar amb llum natural la major part dels espais, i, a dalt de tot, l’antic terrat, que ha estat convertit en una coberta plana que permet celebrar-hi trobades i festes. A més, també a l’àtic s’ha habilitat un pavelló multiusos.

Inauguracio-OCCC-QT4J9038
Inauguració-de-lOCCC-507