Musicalitzar l’«American Way of Life» de Josep Renau a càrrec del compositor Joan Gómez Alemany

Musicalitzar l’«American Way of Life» de Josep Renau a càrrec del compositor Joan Gómez Alemany

Festival Mixtur de Barcelona el 5 d’octubre de 2023, pel grup Sond’Ar-te Electric Ensemble.

El dia 5 d’octubre en el Festival Mixtur de Barcelona s’estrenarà la primera aproximació des de la música contemporània a la sèrie de fotomuntatges de Josep Renau titulada “The American Way of Life”. La música realitzada pel compositor valencià Joan Gómez Alemany, tractarà des dels sons la famosa sèrie de Renau que alhora serà projectada en vídeo, unint so i imatge en un tot indiscernible. El Festival Mixtur, un dels més reconeguts a nivell internacional, va encarregar aquesta composició audiovisual a Gómez Alemany que serà interpretada pel grup Sond’Ar-te Electric Ensemble. La Fundació Josep Renau ha donat suport a aquesta iniciativa que se suma a les moltes celebracions que han reivindicat la figura de Renau. Entre elles recentment cal destacar el mural realitzat per Javier Parra segons un disseny de Renau i que es troba actualment a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC), com també l’exposició duta a terme al Museu IVAM titulada “Els exilis de Renau”, comissariada per Joan Ramon Escrivà i Josep Salvador, i on es va poder veure la sèrie “The American Way of Life”.

 

 

La composició de Joan Gómez segueix la tècnica del fotomuntatge de Josep Renau però aplicant-la a la música. Per això, a més de comptar amb cinc instruments que interpretaran en viu la partitura que va compondre, també hi haurà música emesa per altaveus que consisteix en un collage d’enregistraments i música electrònica. Aquests reuniran música americana de múltiples gèneres (del pop al jazz i del rock al techno) però tallada i manipulada a l’estil d’un fotomuntatge. Alhora, l’obra de Renau que es projecta en vídeo mentre s’escolta la música, està acompanyada d’altres fotografies derivades de l’obra anterior i muntades cinematogràficament. Al final resulta una creació audiovisual que uneix els fotomuntatges de Renau amb la música i molts altres documents i fotografies en un muntatge experimental. D’aquesta manera l’obra després de la seua estrena al Festival Mixtur es podrà gaudir com a curtmetratge independent, que en un futur proper serà projectat per primera vegada a l’Octubre CCC.

 

 

Joan Gómez ja ha treballat i reivindicat altres artistes valencians, com en el curtmetratge al voltant de Miguel Hernández i titulat com el seu poemari “Cancionero y romancero de ausencias”. Aquest va poder veure’s recentment a l’exposició que se li va dedicar al poeta a les Drassanes de València i que va ser comissariada per José Mª Azkárraga i Amadeu Sanchis. Altres projectes interdisciplinaris de Gómez Alemany per a música i vídeo, seguint l’exemple de l’obra que ara es dedica a Renau, han estat el que va tenir lloc l’any passat al Palau de les Arts dins del Festival Ensems sobre la figura de Lewis Carroll, o el que va realitzar també amb el saxofonista Josep Lluís Galiana sobre el pintor Manolo Millares a la Fundació Antonio Pérez de Conca.

 

AMB EL SUPORT DE