Exposició “Lletres de llum”, d’Àlex Durà Díez

Exposició “Lletres de llum”, d’Àlex Durà Díez

Aquesta exposició vol mostrar la mirada d’un artista jove que ens parla de bellesa, llibertat, amor, amistat, felicitat, compromís, denúncia, introspecció, cerca de sentit i capacitat per a transcendir el dolor, veient-lo des de dins i des de dalt també, per a mantindre sempre la clarividència que ens ancora a l’essència de la vida.

La mostra és una selecció de l’obra fotogràfica d’un apassionat per la vida, que volia contar-la a través d’imatges. Tant de bo ho haguera pogut fer ell, però no tingué temps. Els títols i cites de cançons en negreta són seus. Els altres, són nostres, de la família i amics, que n’hem interpretat i recreat -amb la possible traïció- el significat, després d’un any al qual les seues llistes de reproducció i les seues fotos s’han anat passejant pel nostre cap fins a retrobar-se unes amb altres. No deixeu que les citacions us condicionen. Cada obra és recreada i interpretada lliurement pel receptor, com així ha de ser. Les paraules són només una possibilitat de lectura entre tantes i una finestra a l’univers interior d’Àlex, que es va anar configurant al compàs d’aquestes cançons.

 

 

Àlex Durà Díez (14/2/2002-3/12/2021) va ser un jove amb una vida excepcional. Tenia clar que, com al joc, hem de fer la millor partida possible amb les cartes que ens han tocat. Per això, va escollir viure intensament, des de l’alegria i l’amor, conscient de les necessitats del món, del planeta i de la gent que l’envoltava.

La família paterna i el seu germà li van transmetre el gust per la fotografia, però va ser la pròpia capacitat per mirar i veure el que altres no veiem el que va fer que convertira la imatge en llenguatge propi per a comunicar, publicant les seues nombroses fotos i vídeos a Instagram i al seu canal de Youtube.

 

 

Als 17 anys li van detectar un sarcoma d’Ewing. Al diagnòstic van seguir dos anys i mig d’intervencions, quimioteràpia i radioteràpia, amb nou mesos de treva enmig. Durant eixe temps, Àlex va escollir travessar el camí dempeus, amb tota la dignitat possible, sense victimisme. Amb eixa actitud, va treure 2n de Batxiller amb resultats excel·lents, que li permeteren entrar a la UPV per tal de cursar el primer any del grau de Disseny i Tecnologies Creatives.

 

 

Amb un gran esperit de treball i iniciativa, va realitzar alguns serveis professionals per a una marca de roba sostenible, i per a alguns grups musicals, fent fotos de concerts.

Amb aquesta exposició, volem transmetre que la seua força, la seua alegria i el seu llegat continuen ben vius. L’amor i la bellesa, per sempre.

 

“Ja sols em queda protegir el que em vas deixar.
I creure que tot està per fer.
Pots anar-te’n tranquil, estarem bé.
Tota la vida que deixes viu en mi.”
(Txarango)

 


L’exposició es pot veure a l’Octubre CCC del 28 d’abril al 21 de maig de 2023.
Comissari: Alberto Di Lolli.
Amb la col·laboració de la Facultat de Belles Arts de Sant Carles i de l’Àrea d’Acció Cultural de la Universitat Politècnica de València.
Disseny del catàleg: Alberto Di Lolli i Maria Ángeles Alcorisa.

RECULL DE PREMSA:
–Xavier Aliaga a El Temps de les Arts
–Ferran Bono a El País
–Noa de la Torre a El Mundo
–Antoni Rubio a El Temps
–Saray Fajardo a Levante-EMV

AMB EL SUPORT DE