Es presenta a l’Octubre CCC l’edició 28 del Barnasants.

Es presenta a l’Octubre CCC l’edició 28 del Barnasants.

Barnasants suma tres noves seus al País Valencià i oferirà 17 concerts des de febrer fins a juny.

Dimarts 31 de gener de 2023 es va presentar a l’Octubre CCC el contingut de la 28 edició del Barnasants – Cançó d’Autor. Després d’inaugurar a Catalunya el passat 25 de gener amb les Orquestres per la Llibertat i el 29 de gener a Mallorca amb l’espectacle El tocadiscos de Joan Fuster, el Barnasants torna al País Valencià amb una programació que inclou 17 concerts que tindran lloc al llarg de gairebé 3 mesos. Mantenint el caràcter confederal en col·laboració amb diversos organismes i agents d’un territori que comparteix llengua i cultura, el festival s’iniciarà amb el concert de presentació del darrer treball del cantaor Pep Gimeno “Botifarra”.

 

 

Ja ve l’aire, (El Mico Entertainment 2022) és un recull de cançons de treball en clau femenina que, a més, recupera melodies tradicionals i les cançons de magatzem i de treball que s’han complementat amb arranjaments i revisions. El nou disc es va estrenar el 13 de gener a la Sala Simfònica del Palau de les Arts de València. En aquesta nova gira, Pep Gimeno ‘Botifarra’ s’envolta d’una nova banda, integrada per Tóbal Rentero, Jordi Pastor, Robert Moreno, Miquel Pérez i Martina Sabariego. A més a més, el cantautor xativí Feliu Ventura també ha tingut una important participació en la gènesi del nou disc coma lletrista. El concert serà el dissabte 4 de febrer a la Casa de la Cultura de Bellreguard.

 

 

Un deis concerts especials, pel que significa per al panorama de la cançó d’autor actual, és el concert de Petita Festa, protagonitzat per Toti Soler, guitarrista imprescindible per entendre la història de la cançó d’autor, i Gemma Humet, jove cantautora trencadora i que alhora segueix l’estela de les seues predecessores. Música i poesia en la seua màxima expressió fruit de més de deu anys de col·laboració artística contínua. Una forma personal sensible i profunda de compondre, interpretar i posar veu als poetes a través del seu univers de guitarra i cançó: Ovidi Montllor, Papasseit, Maria Mercè Marçal, Vinyoli, Vian & Vence, Brel, Léo Ferré, Brassens, entre d’altres. Una petita gran festa per als sentits. El concert serà el dissabte 18 de febrer a la Sala d’Audicions del Centre Social de Quatretonda, nova seu del Barnasants.

 

 

Una de les altres presentacions rellevants serà la de Cesk Freixas, que musica per primera vegada el poemari d’un dels escriptors contemporanis més celebrats, Roc Casagran: Direm nosaltres és un nou treball discogràfic amb la mirada posada cap a les arrels, la terra, la cura per la nostra llengua i d’allò més genuí de la música feta des de la proximitat. Amb els arranjaments, la direcció musical i la guitarra en directe de Víctor Nin. El concert serà el dijous 11 de maig al Paranimf de la Universitat d’Alacant.

 

 

Entre la programació d’enguany prevista al País Valencià destaquen també els nombrosos concerts d’estrena de nous treballs, un dels més rellevants dels quals serà la presentació del projecte “Nano Stern canta Víctor Jara”. Aquest recital del cantautor xilè Nano Stern, que agermana la poesia, el cant i la memòria, es podrà veure i sentir a Catalunya i València, amb un repertori disposat cronològicament, que ens guiarà per la història i els seus camins; cançons imprescindibles com “Te recuerdo Amanda” o “Manifiesto” conversen de manera orgànica amb els cants del Xile d’avui, tot commemorant els cinquanta anys del cop d’estat militar a Xile, que va enderrocar violentament el govern de la Unitat Popular del president Salvador Allende. El concert serà el divendres 19 de maig a La Beneficència de València, amb el suport especial de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València.

Altres concerts destacables són els de Maria Del Mar Bonet i Borja Penalba, que tindrà lloc el divendres 3 de mar al Teatre Capitolio de Godella; Albert Pla el dissabte 11 de març a la Casa de la Cultura de Bellreguard; l’Homenatge Col·lectiu a Ovidi Montllor que se celebrarà al Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt el dia 21 d’abril; El tocadiscos de Joan Fuster que girarà el dia 6 de maig a Onil, poble que s’estrena coma seu del festival, o l’espectacle de Va de Dones que clourà el cicle de Bellreguard el 29 d’abril.

 

 

Més artistes al País Valencià
A banda de !’estrena de nous treballs discogràfics i de la producció de concerts especials, el Barnasants s’ha convertit en un espai de trobada entre els principals artistes del domini lingüístic que tenen com a referencia la cançó d’autor. Així doncs, artistes valencians com Sergi Contrí, Paz Aguado o la rondalla de Va de Dones oferiran concerts en el marc del Festival de Cançó. També arribarà la veu de la cançó d’autor a València, i a altres municipis seus del Barnasants com les ja historiques Bellreguard a la Safor, Sagunt al Camp de Morvedre, Godella a l’Horta Nord i les noves incorporacions de Quatretonda a la Vall d’Albaida, Onil a la Foia de Castalla i Sant Vicent del Raspeig a l’Alacantí, a més del Centre cultural de la Beneficència.
A l’Octubre CCC actuaran, entre d’altres, Sergi Contrí, Mireia, Paz Aguado o Guiem Soldevila.

Més veus valencianes al Barnasants
Enguany, a banda dels concerts que se celebraran al País Valencià, diverses veus del territori actuaran en altres pobles i ciutats del domini lingüístic sota la bandera del Barnasants. A Catalunya hi actuaran, per presentar nous treballs, Borja Penalba i Mireia Vives, amb el disc d’antologia de la cançó valenciana titulat Pell i editat per Acció Cultural del País Valencià; Clara Andrés al Barradas de !’Hospitalet de Llobregat; Andreu Valor a la Sala Luz de Gas de Barcelona; Miquel Gil i Noèlia Llorens ‘Titana’ al Centre Artesà Tradicionàrius de Barcelona; La Maria també al Tradicionàrius; Pau Alabajos a l’Auditori de la Casa de Cultura d’Olesa; El tocadiscos de Joan Fuster a l’Espai Assemblea de la Comissió Obrera Nacional de Catalunya a Barcelona; Tendur, Gem, Hugo Mas i Tomàs De Los Santos al Harlem Jazz Club de Barcelona i Feliu Ventura a l’Ateneu Santfeliuenc.


Imatge de capçalera: Pere Camps, director de Barnasants, durant la presentació a l’Octubre CCC

AMB EL SUPORT DE