L’exposició «Elles també escriuen» de Cristina Guzman a Aldaia

L’exposició «Elles també escriuen» de Cristina Guzman a Aldaia

L’exposició «Elles també escriuen», de l’escultora i ceramista Cristina Guzman Traver, que es va exhibir la passada tardor a l’Octubre CCC, pot visitar-se ara a Aldaia (l’Horta Oest), concretament a la seua Biblioteca Municipal (plaça de la Cultura, s/n), segurament el millor lloc (ple de llibres) per a subratllar el caràcter reivindicatiu de la mostra.

Reproduïm tot seguit el text de la seua directora, Pilar Sánchez Chuliá:

«L’escultora ceramista Cristina Guzmán Traver exposa la seua obra a la Biblioteca Municipal d’Aldaia. Coincidint amb el Dia del Llibre, inaugura una mostra que, sota el títol “Elles també escriuen”, pretén reivindicar la literatura feta per dones i subratllar l’anonimat a que han estat sotmeses les escriptores al llarg de la història. L’artista assenyala que “encara hui les dones tenen més entrebancs per publicar la seua obra”.
Amb esta exposició, també vol destacar la importància del llibre com eina fonamental en la difusió del pensament, la cultura i la formació. D’aquesta manera, una vegada més, Cristina Guzmán Traver treballa la ceràmica donant-li un esperit reivindicatiu i cultural.

Les peces centrals de l’exposició són poemes escrits per vint-i-tres poetesses, una antologia poètica en gres, que l’artista ha anat conformant al llarg de les seues lectures. Poemes i estrofes li han servit d’inspiració i han estat escollits com tresors motivadors per a l’obra creadora. Cristina ha traslladat les composicions poètiques del paper al gres, emulant les antigues inscripcions sorgides del bressol de les civilitzacions.
Els poemes en gres estan acompanyats per escultures que representen llibres, realitzades en diferents materials, que permeten a l’artista jugar amb les temperatures de cocció i singularitzar cadascuna de les peces. Llibres de colors i textures que, amb la seua diversitat, podria simbolitzar la varietat de continguts que omplin els llibres.
En algunes d’estes obres es pot veure un cert moviment. Podria semblar que les pàgines passen al ser llegides; en altres, podríem veure en quin punt ha quedat la lectura. Totes elles ens parlen de llibres llegits.
A més, hi ha una representació simbòlica sobre plano amb altres materials com la pintura i la porcellana, que fa un recorregut de color pels lloms dels llibres i que ens evoquen les prestatgeries d’una biblioteca.

Com a colofó, al terra, un conjunt de rajoles gravades a foc amb el nom de Caterina Albert, escriptora que publicà les seues obres sota el pseudònim de Víctor Català, formant un camí com a metàfora de totes aquelles dones que tingueren que transitar per la literatura ocultes darrere d’un nom d’home.
Fins al 13 de maig, podeu visitar l’exposició de Cristina Guzmán Traver a la Biblioteca Pública Municipal, situada a la plaça de la Cultura d’Aldaia.»

Pilar Sánchez Chuliá
Directora de la Biblioteca Pública Municipal d’Aldaia

(Casualment, aquests dies poden veure’s a la mateixa localitat, Aldaia, dues exposicions provinents de l’Octubre CCC: aquesta de Cristina Guzman i també la mostra «50 anys fent Harca», del dibuixant humorista Juli Sanchis «Harca». Una ocasió immillorable, doncs, per visitar aquesta població de l’Horta)

AMB EL SUPORT DE