“De València a Gaza”, fotografies de David Segarra

“De València a Gaza”, fotografies de David Segarra


“De València a Gaza. Arrels mediterrànies” s’inaugura el dijous 6 d’octubre a les 20.00h.
En el marc de la Mostra Viva del Mediterrani 2016 presentem un projecte fotogràfic pensat per establir ponts entre el poble valencià i el poble palestí. Per reconèixer-nos, estimar-nos i valorar les nostres arrels mediterrànies.
L’objectiu de l’exposició “De València a Gaza” és mostrar les històries que els grans mitjans deixen habitualment de banda: les històries de la humanitat, la bellesa i la resiliència de la gent. Presentem fotografies on l’Altre es transforma en Nosaltres. On les dones apareixen com a pilars de la societat. On xiquets i majors ens ensenyen mirades de saviesa i tendresa. On les fronteres i els murs es difuminen. On la cultura es converteix en l’art de superar l’adversitat, l’art de la resistència, l’art de viure.


“De València a Gaza” planteja que la fotografia i el periodisme també poden servir per pensar, per reflexionar i per aprendre. Un periodisme que ens ensenya els rostres, les històries quotidianes i la dimensió humana en tota la seua complexitat: de la tragèdia a l’alegria, de la duresa a l’èxtasi, de la passió a la resurrecció.
Palestins i valencians hem sigut al llarg de la història cruïlla de civilitzacions: fenicis, grecs, romans, àrabs i occidentals. València i Gaza han sigut històricament nodes de comerç i migracions, debats i combats, art i ciència, viatges i aventures. Som d’arrels plurals i diverses: llatines, semítiques i mediterrànies, jueves, islàmiques i cristianes. Les nostres terres han sigut cent vegades conquerides i alliberades, mil vegades destruïdes i reconstruïdes. I així, hem aprés que després de la mort arriba el renaixement. I rebrota, de nou, la vida.

L’exposició consta de 53 fotografies en blanc i negre que han sigut realitzades al llarg dels últims tres anys. Excepte les fotografies del conflicte de l’Horta de La Punta i Benicalap que són de l’any 2000 i van ser publicades al llibre La batalla de l’Horta. Les imatges de Palestina són del llibre Viure, morir i nàixer a Gaza, també de l’editorial Sembra Llibres. Les fotografies del País Valencià han sigut realitzades al llarg dels últims dos anys en el marc de la investigació per als documentals Terra, viatge a l’origen i Savis de l’Horta, la terra parla. La paraula de les dues riberes es fa present amb dos breus poemes de Mahmud Darwix i Vicent Andrés Estellés.

DAVID SEGARRA.
Periodista, fotògraf i documentalista.
València, 1976.
Periodista especialitzat en la direcció de documentals i reportatges. També ha produït nombrosos videoclips. En els últims anys ha realitzat nombroses conferències sobre periodisme i fotografia a Casa Árabe (Madrid), Casa de València (Barcelona), Universitat de València (La Nau, Rector Peset, Facultat de Geografia) i Universitat d’Alacant. Al 2015 va dirigir un documental participatiu amb Joves de La Coma. Al 2014 va publicar el llibre de fotografia i cròniques Viure, morir i nàixer a Gaza. Al 2011 va guanyar primers premis pel seu documental Foc sobre el Màrmara en festivals de cinema de Marroc, Veneçuela i Argentina, quedant finalista a Finlàndia, Mèxic, Qatar i Espanya. Eixe mateix any va rebre el premi de la revista Túria al Mèrit Cívic per la seua feina periodística. És també especialista en xarxes socials, àmbit en què ha dirigit campanyes culturals i de publicitat. Va començar la seua carrera treballant com a dissenyador gràfic rebent diversos premis com el València Crea de l’Ajuntament de València i l’Enderrock a millor portada de disc amb Obrint Pas. També, en aquests primers anys, va participar en la fundació del periòdic L’Avanç, iniciant una carrera periodística que l’ha portat a publicar articles i fotografies a premsa impresa i digital com Levante, Vilaweb, Ara, Directa i Diagonal entre altres.

AMB EL SUPORT DE