Recomanem: exposició “Psicogeografia d’un festival”, a Amposta.

Recomanem: exposició “Psicogeografia d’un festival”, a Amposta.


L’exposició “Psicogeografia d’un festival” aborda els deu anys del festival Bouesia a través dels molts artistes que hi han participat en les edicions anteriors. Es pot veure fins el 31 de juliol a Lo Pati – Centre d’Art Terres de l’Ebre i és una mostra comissariada per l’artista valencià Rafel Tormo, codirector del Festival d’Acció Poètica Bouesia des de l’any passat, que vol fer arribar al públic l’essència del que ha estat aquest certamen durant tots aquests anys. L’exposició dóna veu a través d’entrevistes enregistrades o escrites als més de 200 artistes que durant tot aquest temps han intervingut activament en la Bouesia. Noms com Llorenç Barber, Pau Riba, Carles Santos, Pepa Plana, Ester Xargay, Carles Hac Mor, Sol Picó o Andreu Subirats, per citar-ne només alguns.


La mostra s’estructura en deu taules, una per cada any del festival, remarcant la idea mediterrània d’asseure’ns a menjar i compartir experiències. Al seu damunt podem trobar-hi objectes relacionats o no amb la Bouesia, fotografies, cartells, frases dels artistes que hi han participat, documents,… que pretenen copsar el que ha estat aquest festival, ancorat al Delta però també itinerant, durant tots aquests anys. El nom de psicografia, Tormo el manlleva del filòsof, escriptor i cineasta francès Guy Débord que va definir aquesta paraula com una manera de viure i experimentar la vida fora de l’esclavatge de la rutina diària, com una forma nova de transitar a la deriva sense objectius específics. A banda de les taules, l’exposició també inclou l’enregistrament sonor de desenes d’artistes que han participat a la Bouesia, realitzat per Zoraida Roselló, una projecció de l’espectacle Encontre de les barcasses al tardet amb Carles Santos i Llorenç Barber de la Bouesia del 2010, la Implosió impugnada 21. Èxode Ultralocal i instal·lacions artístiques dels artistes Asbel Esteve i Jaume Vidal (Amposta).
La mostra es podrà veure a Lo Pati fins al 31 de juliol. A l’octubre es traslladarà a l’Arts Santa Mònica de Barcelona i a la primavera de 2016 a l’Octubre CCC de València.

Bouesia 2015. A què (no) estem jugant?
Juntament amb l’exposició es presenta també la programació de l’onzena edició del Festival Bouesia, que tindrà enguany com a eix temàtic el joc. El joc entès com una manera de relacionar-nos amb els altres, com un espai de ruptures i experiències on guanyar o perdre és només la ficció que sosté el joc. Així el lema d’enguany és A què (no) estem jugant? Com una manera també de preguntar-nos per la ficció que ens sosté en la nostra vida quotidiana i real. Partint d’aquesta base, un dels plats forts de l’edició del festival d’enguany serà la conferència que el 23 de juliol oferirà el cantant de Mishima, David Carabén sobre l’exjugador i exentrenador del Futbol Club Barcelona, Johan Cruyff. “La poesia de Cruyff radica en haver sabut inscriure hipèrboles lliures en un equip de futbolistes, en haver recuperat la lleugeresa festiva del joc”, apunta Miquel Àngel Marín, codirector juntament amb Rafel Tormo del festival Bouesia.

Rafa Tormo i Miquel Àngel Marín, codirectors del festival.
El programa d’enguany està molt concentrat a Deltebre i utilitzarà com a espai el nou Centre d’Inspiració Turística Ebre Terra, un nou equipament que s’ha construït on hi havia l’antic Sindicat Arrosser de la Cava i que ha volgut recuperar com a plaça els antics sequers on tradicionalment s’assecava l’arròs desprès de la collita, un lloc de treball i posteriorment de festa, ja que durant anys s’hi ha celebrat el ball de la festa major. Aquí es desenvoluparan la majoria d’accions de l’edició d’enguany del festival, una sobre el Twister, a càrrec d’Anna Zaera i Zoraida Roselló, com també un taller sobre el joc a càrrec del performer i coreògraf valencià Vicente Arlandis, la Paella augmentada de Marc Sempere o el concert de Carles Carolina. També hi haurà una bouromeria fins al Mas de Bernis de l’Aldea on l’artista Mariaelena Roqué oferirà una nova versió de la seua acció Ampullariia, sobre dona i cargol poma. Enguany la Bouesia tornarà a fer parada a Vandellòs per celebrar la novena edició en aquest municipi del Baix Camp. Això serà el dissabte 1 d’agost.

AMB EL SUPORT DE