Sessió d’escolta: Retorn al niu, de Laura Romero

Loading Activitats
  • This activitat has passed.

Sessió d’escolta: Retorn al niu, de Laura Romero

Retorn al niu és un documental sonor realitzat durant la primavera de 2022 amb enregistraments de paisatges i cants d’ocells a la comarca de la Vall d’Albaida (Aielo de Malferit, L’Olleria). L’autora combina la presència dels cants dels ocells amb les oralitats de veïns de la zona en relació a la seua lluita per la preservació del paratge natural. Conceptes com el ritme, la melodia, l’harmonia, la textura i el silenci s’entremesclen per a valorar fins a quin punt l’activitat de l’ésser humà (l’antropofonia o altres fonts vibracionals no audibles) afecta als entorns naturals. Retorn al niu reflexiona sobre l’actual conflicte de la instal·lació massiva de macro-plantes fotovoltaiques al País Valencià, que en aquests moments està gestionant més de 300 projectes en zones rurals. La peça homenatja a més el pacient i apassionat ofici de l’ornitologia i l’enregistrament de camp: normalment escoltem els cants dels ocells però no arribem a veure’ls o distingir-los, i això és en si l’escolta acusmàtica de cada dia.

 

 

Una invitació per a detenir-se en l’escolta i tornar al niu ancestral: “El murmuri de cada fulla i de cada criatura ens implora que cuidem el món viu que ens envolta; un món que, de fet, pot ser que continga secrets d’amor per tot el que existeix, en particular per la nostra humanitat. Aquesta música divina s’està atenuant a un ritme accelerat. S’acosta l’hora en la qual haurem de declarar com a testimonis quan els esperits de les criatures tornen per a la cacera final” (Bernard Krause).

Amb la col·laboració d’Eloïsa Matheu (biòloga i investigadora a la fonoteca del Museu de Ciències Naturals de Barcelona), Daniel Musitu Ferrer (ornitòleg) i l’Associació per a la Defensa del Territori i Medi Ambient d’Aielo de Malferit.
Amb textos de Jennifer Ackerman, Carlos de Hita, Tim Birkhead.
Enregistrament, muntatge i música original de Laura Romero.
Projecte realitzat gràcies al suport de la I Beca de Creació Artística Llorenç Barber (Festival Nits d’Aielo i Art).

 

 

Laura Romero (València, 1984) és realitzadora, actriu de veu i autora de ràdio i àudio. Ha treballat en disseny i muntatge d’àudio per a diverses emissores ibèriques i francòfones. Especialment atreta pel gènere documental i la narrativa sonora experimental en contextos multilingües. Guardonada amb el primer premi en Grand Prix Nova International Radio Drama Festival (2021) i UK International Audio Drama (2022). És també investigadora i docent en llenguatge i narrativa sonora (UOC, Màster de Podcast i Àudio Digital Barreira, Màster de Ràdio i Podcast de la Universitat de Nebrija) i organitza regularment sessions d’escolta en llocs públics. Repeteix sovint una frase de Clarice Lispector: “Els fets són sonors, però entre els fets hi ha un xiuxiueig. És el xiuxiueig el que m’interessa”.

Fotografies de Tomàs Faria (capçalera) i Laura Romero

setembre 14 2022

Detalls

Data: 14/09/2022
Hora 20:00
Activitat categories:

Recinte

Sala d’actes

ENTRADA: preu lliure

Part de l'aportació voluntària es destinarà com donació per a l'Associació per a la Defensa del Territori i Medi Ambient d’Aielo de Malferit.

AMB EL SUPORT DE