Mostra Viva 2020: Noves realitats del còmic àrab mediterrani

Loading Activitats
  • This activitat has passed.

Mostra Viva 2020: Noves realitats del còmic àrab mediterrani

Mostra d’arts visuals del Mediterrani

Inauguració: dilluns 5 d’octubre a les 19.00h amb els comissaris Álvaro Pons i Pedro Rojo.

La mostra “Noves realitats del còmic àrab mediterrani” té la intenció d’introduir el visitant en l’actualitat d’un còmic que està profundament arrelat en la seua realitat social. En particular, els creadors de còmic dels països del nord de l’Àfrica mediterrània s’han involucrat a través de les seues creacions en tot el moviment de la primavera àrab, i mostren a través de les vinyetes les seues aspiracions i realitats, a manera de testimoniatge sincer d’una complexa realitat. La lluita per la llibertat, la cerca d’una posició de la dona alliberada de jous masclistes, el paper de la religió en la societat… conformen una realitat polièdrica de la qual el còmic està donant compte des de moviments i revistes que, en moltes ocasions, han de lluitar amb la censura social i política.

Malgrat que el còmic continua sent minoritari en el món àrab, es troba en aquest moment en una expansió creixent i suposa un punt d’atenció a una insurrecció creativa que ha de lluitar contra l’exclusió interior i exterior des d’una actitud irreverent i trencadora. Cal tindre en compte l’adscripció a col·lectius de creació que han donat lloc a capçaleres tan fonamentals com la libanesa Samandal, la tunisiana LAb19, l’egípcia Tok.Tok o la marroquina Skefkef.

Per desgràcia, aquesta realitat creixent és a penes coneguda des d’Europa. Malgrat que en el còmic europeu hi ha tot un moviment d’interès pel món àrab vist des del còmic a partir de l’obra d’autors i autores com Marjane Satrapi, Riad Sattouf o Zeina Abirached, són mirades des de la distància -no només geogràfica, sinó nostàlgica- no exemptes de cert paternalisme.


MAHMOUD BENAMEUR. Mostra de l’obra d’aquest autor algerià. Després de cinc anys d’estudis en l’escola de Belles Arts d’Alger, Mahmoud Benameur es va incorporar a una empresa de comunicació mentre produïa els còmics “Broderie pour un holdup” i “Fatma n’parapli” per a les edicions Dalimen. Actualment treballa per a una empresa de videojocs a Tunísia.

 

ZEINA ABIRACHED. Autora libanesa i una de les grans representants del nou còmic àrab mediterrani, es va graduar en l’Acadèmia Libanesa de Belles Arts en l’especialitat de grafisme, traslladant-se en 2004 a París per a especialitzar-se en animació a l’École Nationale des Arts Décoratifs.

Comissariat: Álvaro Pons (Càtedra d’Estudis de Còmic Fundació SM-Universitat de València) i Pedro Rojo (Fundació Al Fanar).
Organització: Mostra Viva del Mediterrani amb la col·laboració de l’Octubre CCCC

octubre 05 2020

Detalls

Inici: 05/10/2020 | | 00:00
Fi: 18/10/2020 | | 00:00
Activitat categories: ,
Activitat etiquetes:

Recinte

Sala d’exposicions

Horaris de visita
--De dilluns a divendres: de 9.00h a 21.00h
--Dissabtes: de 10.00h a 14.00h
--Diumenges i festius: tancat

AMB EL SUPORT DE