Mostra Viva 2022. III Encontre de Circ Social del Mediterrani

Loading Activitats
  • This activitat has passed.

Mostra Viva 2022. III Encontre de Circ Social del Mediterrani

L’Associació Ciutadana Mostra Viva del Mediterrani organitza el 25 i 26 de novembre a València la tercera edició de l‘Encontre de Circ Social del Mediterrani. Un fòrum iniciat en 2020 (en plena pandèmia), que busca ser escenari de trobades internacionals per a intercanviar experiències entre associacions, escoles i artistes que treballen el circ com a eina de transformació social dins de l’àmbit mediterrani.

Sota la premissa de visibilitzar el valor del circ en el seu rol de mediador social, i la seua importància en la construcció d’una societat més inclusiva, l’encontre busca ressaltar el treball que entitats, escoles i artistes estan realitzant davant els reptes que es plantegen en l’actualitat, en un context de crisi global, a través d’una programació articulada en dos eixos: la dimensió pedagògica del circ i la dimensió terapèutica i social del clown.

D’igual manera, es pretén reflexionar sobre les accions que aquests professionals estan implementant, buscar sinergies per a impulsar projectes i construir intercanvi entorn del circ social en l’àmbit Mediterrani.

PROGRAMA D’ACTIVITATS

DIA 1: DIVENDRES 25 DE NOVEMBRE

De 10 a 10.30 hores – Inauguració de l’encontre:
La Presidenta de Mostra Viva del Mediterrani María Colomer dona inici a la III edició de l’Encontre de Circ Social del Mediterrani.

Aula 1
De 10.30 a 14 hores – Taula de debat:
(Amb una pausa de 30 min, de 12 a 12.30h)

Quin és el paper de les escoles de circ davant els reptes als que ens enfronta una societat en crisi?
Professionals de les escoles de circ de Palestina, Romania i el Marroc abordaran el valor del circ des de l’enfocament pedagògic. Mostraran el treball que realitzen amb les comunitats del seu context a través de projectes d’art i educació enfocats a la inclusió social i el desenvolupament comunitari.

Modera: VENTURA CANO ORTIZ
Formador de circ social i inclusiu, pallasso d’intervenció i coordinador de projecte en Payasospital.

Participants:
–NOURALDIN F.A. ABUALROB
Coordinador del Departament Artístic de l’ESCOLA DE CIRC PALESTINA (Ramala / Palestina)
L’Escola de Circ Palestina és una organització no governamental sense fins de lucre, establida en 2006 i registrada en l’Autoritat Palestina des de febrer de 2007. Ensenya circ en Birzeit i en altres ciutats com Jenin, Hebron, Ramallah i el camp de refugiats d’Al Fara.
–IONUT JUGUREANU
Director de la FUNDACIÓ PARADA (Bucarest/Romania)
Des de la creació, en 1996, de la Fundació Parada, a Bucarest – Romania -, els joves en situació de risc o risc d’exclusió i les seues famílies troben una alternativa educativa i social per al seu desenvolupament a través de les arts. La Fundació utilitza l’ensenyament aprenentatge del circ com a eina per a la inclusió social. Són els xiquets del carrer els que estan en el cor dels programes socioeducatius que realitzen.
–ABDELLATIF BENNANI SMIRES
Coordinador de l’associació AMESIP
Responsable de Producció de l’ESCOLA NACIONAL DE CIRC SHEMS’Y (Salé/ Marroc)
Creada en 1996 per l’Associació Marroquina d’Ajuda dels Xiquets en Dificultat i patrocinada per la Iniciativa Nacional de Desenvolupament Humà (INDH, organisme públic que finança projectes socials), Shemsy’s va aconseguir retornar a les aules a centenars de beneficiaris, ensenyant-los a més les arts del circ i algun ofici manual, acollint a xiquets en situació precària per a promoure la seua inserció educativa i social.

Pavelló àtic
De 12h a 13.30h – Taller de clown en col·laboració amb l’associació Asindown. A càrrec de Luka Soriano, membre de PayaSOSpital.
Una proposta íntegrament vivencial que es realitzarà en un context lúdic i de confiança. Té com a objectiu el de fomentar el gaudi i les capacitats com l’atenció i l’expressivitat.

De 14h a 16h – Dinar (temps per a la lliure disposició)

Aula 1
De 17 a 19h – Taller «Un pasito pa’lante payasa», impartit per Merche Ochoa.
Fer un pas endavant i reconèixer l’error i la vulnerabilitat pròpia com a part de la nostra essència humana. Aquest taller ens ajudarà a fer front a les nostres inseguretats i pors, això si, des d’una perspectiva lúdica, molta marxa i bon humor. Obert a la participació de tothom.

Hall
19h – Espectacle «In Between», a càrrec de Palestinian Circus School

 

DIA 2: DIVENDRES 26 DE NOVEMBRE

Aula 1
De 10h a 12h – Taula de debat:
La dimensió terapèutica i social del clown. Pot el circ transformar les nostres vides?
Professionals procedents de l’àmbit psicoterapèutic i de la mediació integrants de les associacions PayaSOSpital, Contaminando Sonrisas i col·laboradors de Pallasos sense Fronteres o Save de Children reflexionaran sobre el valor de la figura del pallaso en la promoció del desenvolupament integral de la persona i en l’assoliment d’una societat més inclusiva.

Modera:
ILARIA CIERI
Formadora en circ inclusiu, social i comunitari en Sargantana Circ Inclusiu.

Participants:
–MERCHE OCHOA
Payasa, directora i pedagoga.
Fundadora del projecte d’investigació i formació regular de pallassos i pallasses El Rinclowncito. Actualment col·labora amb Pallasses Sense Fronteres, treball destinat a les cases d’acolliment per a dones i xiquets en situació de violència masclista. També amb Save the Children, en el projecte “Mai més sol” actuant en els centres tutelats de menors migrants no acompanyats; i amb PsF (Pallassos sense Fronteres) com a pedagoga i pallassa a Guinea Equatorial, Nicaragua i Jordània.
–SERGI CLARAMUNT
Director teatral i pedagog.
Ha treballat com a pallasso, actor o manyaga en diferents companyies d’Espanya i França, recorrent escenaris d’Europa, Amèrica i Àfrica. Combina la direcció teatral amb la pedagogia. Fundador i director de Payasospital (1997-2022), entitat dedicada des del 1997 a contribuir a la millora de la qualitat de vida dels xiquets i xiquetes hospitalitzats i les seues famílies, a través de l’humor, el riure i la fantasia. Actual President de “Clowns per la salut” Federació Nacional de Clowns d’Hospital.
–JULIA CAMACHO
Educadora social i clown.
Membre de Contaminando Sonrisas, associació de circ social sense ànim de lucre creada en 2015. Utilitzen el circ com a eina d’intervenció amb persones en situació de risc o de vulnerabilitat arran de les injustícies del sistema. També forma part de la companyia de teatre i pallassos de públic familiar Cia. Empordà Mar i de la Associació de Professionals del Circ de Girona ( CPCG).

De 12h a 12.30h – Descans

Aula 1
De 12.30 a 14.30h – Grup de treball:
La construcció d’una xarxa de circ social mediterrània com a circuit d’intercanvi.
Abordarem la proposta de creació d’una xarxa de circ social mediterrani, ja plantejada en edicions anteriors i la idea d’una plataforma que visibilitze aquesta xarxa, amb l’objectiu de mantindre una relació contínua d’intercanvi, a nivell pedagògic, estructural i artístic.

De 14.30 a 16h – Dinar
De 16h a 17h – Conclusions de les jornades


Organitzat per Mostra Viva del Mediterrani amb la col·laboració de l’Octubre CCC.

novembre 25 2022

Detalls

Inici: 25/11/2022 | | 10:00
Fi: 26/11/2022 | | 14:00
Activitat categories:

Recinte

Aula 1

AMB EL SUPORT DE