Cinema: Casilda. El eco de otros pasos, de Juan Felipe

Loading Activitats
  • This activitat has passed.

Cinema: Casilda. El eco de otros pasos, de Juan Felipe

Estrena a València.
Projecció presentada pel director, Juan Felipe.

Casilda. El eco de otros pasos segueix el camí que ens marca Casilda Hernáez Vargas, donostiarra d’origen gitano i anarquista, molt popular a la seua ciutat als anys 30. “La Llibertària” o “La Xica de les Bombes”, li deien. A través d’aquests ‘altres passos’ descobrim una Donosti desconeguda, la ciutat rebel i combativa, capaç d’aturar un cop d’estat només amb escopetes de caça i molta il·lusió. Amb Casilda vivim les lluites obreres i feministes a la ciutat de l’Urumea, el naixement d’ANB (nacionalisme d’esquerres, obrer i aconfessional), l’auge de la CNT, el seu sindicat. En definitiva, una fotografia inèdita de Sant Sebastià que no deixa ningú indiferent.

 

 

Casilda i el seu company de vida Félix Likiniano van perdre la guerra, però mai no van ser derrotats. Al seu exili, a Biarritz, van donar cobertura als joves antifeixistes que creuaven la “muga” per lluitar contra el franquisme.
Al documental podem veure com a Donosti, la seua ciutat, encara sona el ressò d’aquests passos perquè sempre queda algú que, com “La Casi”, es nega a sucumbir.

 

 

Direcció, guió i muntatge: Juan Felipe (2022)
Direcció de fotografia: Ruben Marcilla
Veu en off: Tere Sarriguren
Música original: Unai Otegi
Entrevistes:
–Nebots de Casilda: Marisol, Patxi i Martín Sansinenea
–Historiadors: Amaia Nausia, Begoña Gorospe, Iñaki Egaña, Juantxo Estebaranz i l’escriptor Luis Maria Aberasturi
–Gent: Nekane Tomasarena Nekazari, ecologista de Minas de Arditurri; Josetxo Etxeberría, de Dinamita Tour; Cristina Martínez Miñana, de la llibreria Kaxilda
Durada: 73’

 

gener 31 2023

Detalls

Data: 31/01/2023
Hora 18:30
Activitat categories:

Recinte

Sala d’actes

AMB EL SUPORT DE