45 anys de la col·lecció d’art del PEN Català

Loading Activitats
  • This activitat has passed.

45 anys de la col·lecció d’art del PEN Català

L’art i les lletres a favor de la llengua i la llibertat d’expressió

La relació entre artistes i escriptors, poetes i pintors, forma part de la tradició de la modernitat en la cultura catalana, des del modernisme i els moviments d’avantguarda fins a l’actualitat. Des del 1978, quan el poeta Josep Palau i Fabre, aleshores president del PEN Català, va demanar la col·laboració dels artistes Antoni Tàpies i Joan-Pere Viladecans per realitzar un cartell de suport a l’entitat, fins avui, el darrer cartell és obra de Carmen Calvo, la col·lecció d’art del PEN Català no ha deixat de créixer gràcies a la generositat dels artistes més prestigiosos.

El PEN Català va néixer a Barcelona el 1922, com a resposta a una crida del PEN Internacional, amb l’ambició de poder donar a conèixer la llengua i la cultura catalanes i de poder dialogar amb les més importants cultures i literatures del món.

La història del PEN Català és una història d’ambició literària universal, d’èxit i de continuïtat durant més de cent anys, però també és una història d’exilis, de resistències i de reconstrucció cultural col·lectiva, de solidaritat i de lluita per la llengua i per la llibertat d’expressió a Catalunya i als Països Catalans.

Aquesta exposició, doncs, és un reconeixement a tots els artistes i les artistes i a totes les persones que, d’una manera o altra, han col·laborat amb el PEN Català al llarg de més de cent anys i alhora vol donar testimoni de les fites, les publicacions i les col·laboracions més destacades que constitueixen el seu llegat de passat i de present que es projecta cap al futur.

Del 1978 al 2024 són més de 45 anys de col·laboració d’artistes amb les obres que ara es mostren a València. En un moment que la guerra ressona per tot el món i la llengua, la cultura i la llibertat d’expressió estan amenaçades cada dia, la solidaritat i la unió entre els creadors de les diferents disciplines és més necessària que mai.

(Manuel Guerrero Brullet, comissari de l’exposició)

 

 

Comissari: Manuel Guerrero Brullet
Il·lustració: Francesca Llopis (tinta sobre paper japó, 2021)
Exposició organitzada pel PEN Català i l’Octubre CCC.


març 05 2024

Detalls

Inici: 5 març | | 19:00
Fi: 12 abril | | 21:00
Activitat categories:

Recinte

Sala d’exposicions

Horari

  • De dilluns a divendres de 10.00h a 21.00h
  • Dissabtes de 10.00h a 14.00h
  • Diumenges i festius: tancat
  •  

Inauguració: dimarts 5 de març a les 19.00h

L’acte d’inauguració es realitza conjuntament amb la presentació del llibre Infinita. Unes lletres per a Fina Cardona-Bosch (Vincle Editorial). Hi intervindran Emili Payà (Octubre CCC), Laura Huerga (presidenta del PEN Català), Manuel Guerrero Brullet (comissari de l’exposició), Manolo Gil (editor del llibre), Lídia i Lucia Hernández Ferrer (nebodes de Fina Cardona-Bosch), Pere Císcar (crític literari) i Artur Heras (pintor).

AMB EL SUPORT DE