Dilluns 29 de juny a les 20.00h a l’Octubre CCC.
“Veus Paral·leles. Del Saimaa a l’Albufera” iniciarà dissabte 27 de juny a Vilafranca del Penedès una gira que el durà a diversos indrets dels territoris de parla catalana.
L’espectacle, impulsat i produït per la Institució de les Lletres Catalanes, està dirigit per Albert Mestres i reuneix tres poetes finesos i tres de catalans, de tres generacions diferents. A partir d’un guió, l’actriu Mireia Chalamanch enllaça les sis obres poètiques i recita en català a Catalunya, València i Mallorca els poemes que el mateix poeta ha recitat en català o en finès.
Cinta Mulet (foto: Guille Barberà)
Enguany, Cinta Mulet (1958), Helena Sinervo (1961), Begonya Pozo (1974), Mikael Brygger (1975), Harri Hertell (1985) i Pau Vadell (1984) diran la seva poesia a Vilafranca del Penedès, Tarragona, València, Palma, Búger, Badalona i Barcelona, on s’ha incorporat “Veus paral·leles” a la programació del Festival GREC.
Harri Hertell (foto: Carl Bergman)
Terra humida, flonja. Terra seca, dura. Mar fosc i fred. Mar de balenes. Mar clar i càlid. Mar de sirenes. Terra de grans llacs. Terra de rieres seques. Llengua finoúgrica, uràlica. Llengua llatina, indoeuropea. El Kalevala i el Canigó. Als dos extrems d’Europa, el català i el finès, sense cap connexió, sense cap fil d’unió. Cap? Històricament han tingut el seu moment de normalitat i després han estat dominades, violentades. Comparteixen un ressorgiment cultural en un mateix moment i una voluntat d’identitat pròpia.
Helena Sinervo.
Però els llacs i els boscos o les muntanyes, les planes i el mar no són informes, són un paisatge perquè tenen un nom, unes llegendes i una història, i allò que els dóna forma són el nom i els relats, lligats, cosits, inseparables d’una llengua i una cultura, intraduïbles, i allò que els pot unir són els estadis d’universalitat de la poesia, allò que, al contrari de paisatges i mentalitats, comparteixen totes les tradicions de totes les cultures.
Mikael Brygger (foto: Leena Lahti).
“Veus Paral·leles” compta també amb la complicitat de molts col·laboradors institucionals i privats que, des dels diferents territoris on arriba l’espectacle, donen suport al projecte. En el cas de València es compta amb la col·laboració de l’Aula de Poesia de la Universitat de València, el Centre Octubre i el Servei de Política Lingüística de la UV.
Begonya Pozo.
Pau Vadell.