activitats

26.05.2020

Conferències i congressos

29.06.2015 |

Veus paral·leles 13

20.00h al hall


Del Saimaa a l'Albufera

Tres poetes finesos i tres de catalans, de tres generacions diferents, diuen la seva poesia. A partir d’un guió, una actriu enllaça les sis obres poètiques.

Terra humida, flonja. Terra seca, dura. Mar fosc i fred. Mar de balenes. Mar clar i càlid. Mar de sirenes. Terra de grans llacs. Terra de rieres seques. Llengua finoúgrica, uràlica. Llengua llatina, indoeuropea. El Kalevala i el Canigó. Als dos extrems d'Europa, el català i el finès, sense cap connexió, sense cap fil d'unió. Cap? Històricament han tingut el seu moment de brutalitat i després han estat dominades, violentades. Comparteixen un ressorgiment cultural en un mateix moment i una voluntat d'identitat pròpia. Però els llacs i els boscos o les muntanyes, les planes i el mar no són informes, són un paisatge perquè tenen un nom, unes llegendes i una història, i allò que els dóna forma són el nom i els relats, lligats, cosits, inseparables d'una llengua i una cultura, intraduïbles, i allò que els pot unir són els estadis d'universalitat de la poesia, allò que, al contrari de paisatges i mentalitats, comparteixen totes les tradicions de totes les cultures.

Enguany la proposta inclou obres dels poetes Cinta Mulet (1958), Helena Sinervo (1961), Begonya Pozo (1974), Mikael Brygger (1975), Harri Hertell (1985) i Pau Vadell (1984).

Guió i coordinació: Albert Mestres. Intèrpret: Mireia Chalamanch.

Una producció de la Institució de les Lletres Catalanes.

Amb la col·laboració del Grec 2015 Festival de Barcelona, l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès, Bodegas Torres, l'Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalana (APELLC), la Fundació Privada Mútua Catalunya, el Seminari de Tarragona, l'Ajuntament de Tarragona, l'Aula de Poesia de la Universitat de València, el Centre Octubre de Cultura Contemporània, el Servei de Política Lingüística de la UV, l'Ajuntament de Vila-real, la Llibreria Quars, S'Àguila, la Fundació ACA, l'Espai Betúlia, l'Ajuntament de Badalona, El Born Centre Cultural, l'Institut Ramon Llull i Nuoren Voiman Liitto, de Finlàndia.

© 2008 Octubre CCCC

C/ Sant Ferran, 12 - 46001 València. Tel. (0034) 96 315 77 99