Exposició del Màster en Fotografia, Art i Tècnica de la Universitat Politècnica de València.
Obres de Sofía Alemán Arozena, Julio Olmo Escribano, Alicia Palacios Ferri, Gabriela Rivera Lucero, Alejandrx Robaina i Esti Taboada.
Esti Taboada: Dona pilotari
Dona Pilotari és un treball de recerca i visibilització de la dona en l’àmbit de l’esport, en concret de la pilota valenciana, un joc tradicional que històricament ha estat dominat pels homes, i en el qual la figura femenina s’ha vist relegada a un segon pla. Davant la falta de documentació biogràfica i artística sobre el paper de la dona en aquest esport, Esti Taboada sent la necessitat de dur a terme aquesta pràctica artística, en la qual s’explora la potencialitat de la imatge per a la introducció de la Dona Pilotari en l’imaginari col·lectiu.
L’autora basca combina imatges històriques d’arxiu, a les quals superposa fotografies actuals mitjançant tècnica de transferència, en un exercici que pretén fixar una absència històrica com a reivindicació del desplaçament que pateix i ha patit la dona en el món de la pilota. El projecte també compta amb un audiovisual de caràcter documental en el qual es dona veu a cinc dones que exerceixen diferents labors vinculades a aquest esport.
Alicia Palacios: Terra. Paisatge valencià al Guadalquivir
Durant els anys 50, amb la campanya de colonització agrària impulsada per Francisco Franco, els marenys del Guadalquivir es van veure ocupats per la migració massiva d’agricultors de la Ribera valenciana. Els colons valencians van emprar els seus coneixements sobre el cultiu de l’arròs per a aprofitar agrícolament una terres que fins al moment no havien aconseguit domar-se. D’aquesta manera nasqué el poble, inicialment anomenat Villafranco del Guadalquivir i, posteriorment, Isla Mayor. Un poble amb una cultura pròpia formada per la unió de les diferents cultures dels seus integrants i, sobretot, per la hibridació entre la cultura andalusa i la valenciana.
Terra. Paisatge valencià al Guadalquivir naix per la necessitat de l’autora de contar la història del seu poble, la història de la seua família. Homenatjar a tots aquells que van deixar la seua casa per a endinsar-se en una mar de fang, contar la història que hi ha darrere del territori.
—
L’exposició (re)apropiacions fotogràfiques té lloc a l’Octubre CCC del 21 de gener al 20 de febrer de 2022.
-Comissariat, disseny i impressió: Lola Fabra Anton.
-Organitza: Màster en Fotografia UPV.
-Col·laboren: Octubre Centre de Cultura Contemporània, Universitat Politècnica de València i Federació de Pilota Valenciana.