Exposició «El taller de Jarque» a la galeria Railowsky de València

Exposició «El taller de Jarque» a la galeria Railowsky de València

Del 18 de novembre al 21 de desembre de 2022 la galeria Railowsky de València presenta l’exposició «El taller de Jarque» on mostra les 350 obres del fotògraf valencià Francesc Jarque que la Fundació Railowsky ha rebut en donació dels fills de l’artista.

Però no és una exposició normal. Ens ho conta Juan Pedro Font de Mora, propietari de la galeria, president de la Fundació Railowsky i un dels pilars fonamentals de la divulgació i l’estudi de la fotografia al País Valencià:

«Aquesta exposició és un homenatge al gran fotògraf valencià Paco Jarque i, sobretot, un acte d’agraïment a la família per la donació a la Fundació Railowsky de més de 350 fotografies del seu pare. Per descomptat, aquest gest tan generós ens compromet en la difusió i la conservació de l’obra d’un dels fotògrafs valencians més importants del segle XX.

Amb aquest objectiu muntem aquesta exposició on aconseguim el miracle d’exposar la totalitat de la donació a la petita sala de Railowsky. I com s’aconsegueix aquest miracle??. Doncs senzillament és fruit d’una reflexió: quan estava desembalant i classificant les fotografies de Jarque, cada vegada que anava descobrint noves obres em trobava amb la tessitura de quines posar a la paret i quines rebutjar. Resultava massa cruel no exposar tantes i tantes fotografies interessants i, al remat, se’m va acudir una idea que, a més, vull pensar que lliga molt amb el que podríem anomenar la ‘filosofia Jarque’.

 

 

M’explique: entre un dels privilegis que tens quan estàs durant vora 40 anys en contacte amb el món de la fotografia i els fotògrafs, hi ha el de conèixer-los personalment i, en alguns casos, tenir una bona amistat. Aquest va ser el cas amb Paco Jarque. Molta gent comenta que tenia un caràcter fort, i era cert, però darrere d’aquesta cuirassa s’amagava un ésser generós i vitalista. Fruit de la nostra relació van sorgir projectes comuns que es van veure reflectits en diverses exposicions dins i fora de Railowsky. En molts casos vaig visitar el seu estudi i també sa casa, on reunia de forma més o menys desordenada moltes de les fotografies que ara es podran veure a Railowsky. És per això que perquè el visitant puga gaudir de tota la seua obra hem transformat la nostra fotogaleria en una imatge perfecta del que era “El taller de Jarque”. Una petita quantitat de fotografies estaran penjades a la paret, però la gran majoria estan exposades de forma menys convencional recolzades a terra, contra la paret…, recreant el vell taller de Jarque. Espere que el meu bon amic Paco no em castigue des d’on estiga. Més aviat, al contrari, crec que li hauria agradat aquesta idea tan boja».

 

 

Des de l’Octubre CCC no podem sinó celebrar la idea de Railowsky i ho fem contents d’haver pogut organitzar l’any 2011 l’exposició «Belchite i una llarga postguerra», una de les seues darreres en vida, precisament en col·laboració amb aquesta galeria i compartint espais. I en aquella exposició (que vam haver de prorrogar vora un mes per la gran demanda del públic) es va fer notar també aquesta ‘filosofia’ de Jarque i del seu taller, quan el fotògraf venia a l’Octubre CCC d’amagat a afegir més obres a les que ja hi havia exposades. Cada dia era una sorpresa.

 

 

Com també els seus valors humans, com escriu la periodista Violeta Tena a El Temps, sobre la gran implicació que Paco Jarque tenia sempre, culturalment i socialment:

«Amb les exposicions i les publicacions, el meu pare era molt perfeccionista —confessa Andrés Jarque, fill de l’artista—, tot s’ho havia de fer ell: la maquetació, les etiquetes, els croquis. Altrament no li agradava». Una de les seues darreres exposicions, «Belchite i una llarga postguerra», va tenir lloc a l’Octubre Centre de Cultura de València, l’any 2011. «Quan venien grups d’estudiants, ell mateix els feia la visita guiada. Els xavals al·lucinaven», expliquen des del centre Octubre. Així era Jarque: un geni dedicat a la seua passió i amb un compromís cívic insubornable».

 

 

Exposició «El taller de Jarque»
Del 18 de novembre al 21 de desembre de 2022
Galeria Railowsky
Gravador Esteve, 34. 46004 València
Telèfon: 963 51 72 18

AMB EL SUPORT DE