Parint versos entre dones

Parint versos entre dones

«Parint versos entre dones» és un projecte de música, vers i cant fet per dones amb la intenció de fer visibles moltes de les artistes que ja estan implicades i en actiu fent albaes i cant valencià d’estil, així com d’impulsar a les noves incorporacions femenines dins d’aquesta expressió de la nostra cultura i la nostra terra.

El cant valencià d’arrel té la improvisació com a forma de creació de les lletres a cantar en cada moment, amb gran virtuosisme a les veus que l’interpreten acompanyades de tabal i dolçaina a les albaes, i d’instruments de corda o corda i vent al cant d’estil.

Aquest patrimoni cultural tan valuós ha estat poc protagonitzat per dones i fins ara, pràcticament, només apareixíem com a cantadores o com a objecte de versos dedicats a “les floretes boniquetes”.

Actualment ja som un bon grapat de dones actives i visibles com a cantadores, dolçaineres, tabaleteres, instrumentistes de corda polsada i de plectre i, per fi, també tenim alguna versadora. Però totes sabem de les dificultats que trobem també al món de la música tradicional valenciana: el sostre de vidre que amb dolor i sobreesforç encara estem trencant.

És per tot això que arran de la publicació del llibre Parint versos, recull de quintilles per a ser cantades de Mariàngels Marqueño Rozalén i de la sororitat que s’ha generat per a donar suport a aquest projecte, hem decidit fer-nos visibles com a col·lectiu.

Som dones amb veu de dona, amb missatges renovadors on les dones són subjectes i no objectes i tenim molt a dir. En aquest sentit és determinant el fet de comptar amb dones versadores, de manera que ens podem convertir en creadores i transmissores del nostre discurs actual, necessari i valent.

I tot això tocat i cantat per dones molt ben preparades al cant, a la dolçaina, al tabal i als instruments de corda polsada i de plectre.

La presentació del llibre i del projecte a l’Octubre CCC es fa el dissabte 24 d’abril de 2021.

 

PARTICIPEN EN EL PROJECTE:

VERSADORES: MARIÀNGELS MARQUEÑO ROZALÉN, TRINI CARBALLO ROMASANTA.

CANTADORES: TERESA SEGARRA BELDA, MARIA AMPARO HURTADO DOLZ, NOELIA LLORENS LERMA, TATIANA PRADES CASTELLS, TRINI CARBALLO ROMASANTA, AMÈLIA GIMENO FAMBUENA, CARMEN BISBAL RAMÓN, ENCARNA FERNÁNDEZ MARCOS, MARIAMPARO IBÁÑEZ BARBERÁ.

DOLÇAINERES: AMPARO NAVARRO VILLAR, MAITE NOTARIO GÓMEZ, SUSANA DÍAZ TEJEDOR, RAQUEL DASCA NEBOT.

TABALETERES: HELENA LAPUERTA DASCA, MARTA LAPUERTA DASCA, MATI POVEDA GABALDÓN, YOLANDA INIESTA MONTESINOS, CONXA DIAGO BÒRIA.

INSTRUMENTISTES DE CORDA POLSADA I DE PLECTRE: GEMMA NAVAL FERRÍS, MARIBEL CRESPO SÁNCHEZ, MARIA JOSÉ PASTOR BALAGUER, TICA LLOPIS RAIMUNDO, NOELIA CARRASCO CORRAL, MARU BOLEA I CLIMENTE.



(Imatges de Ximo Bueno i cartell d’Amparo Navarro)

AMB EL SUPORT DE