Els Premis El Temps de les Arts i el manifest «Per una nova cultura compartida i oberta al món»

Els Premis El Temps de les Arts i el manifest «Per una nova cultura compartida i oberta al món»

Estem preparant, per al dia 20 de juny, l’acte de lliurament dels Premis El Temps de les Arts. Es tracta d’uns guardons que hem creat, de manera conjunta, el portal web El Temps de les Arts, la Xarxa Vives d’Universitats –que representa i coordina les 22 universitats amb vincles històrics, culturals i lingüístics en comú- i la Federació Llull, integrada per Òmnium Cultural, Obra Cultural Balear i Acció Cultural del País Valencià. L’objectiu d’aquests premis és impulsar la cultura del conjunt de territoris de parla catalana. I ho hem fet aquest any, també, per contribuir a la recuperació del sector cultural, durament castigat per la pandèmia. El jurat, de reconegut prestigi, reconeixerà la creativitat i la innovació en diferents àmbits artístics: Arts visuals, Arts escèniques, Música clàssica, Música popular, Arquitectura i Patrimoni. El termini de presentació de les candidatures va finalitzar el passat mes de gener. Hem comptat amb una gran participació: s’hi han presentat un total de 532 projectes.


D’esquerra a dreta: Marcel Mauri (Òmnium Cultural), Ariadna Mas (directora d’El Temps de les Arts), Eliseu Climent (editor), Josep de Luis (Obra Cultural Balear) i Anna Oliver (Acció Cultural del País Valencià) | Robert Ramos

La cerimònia estarà dirigida per Lluís Danés, guardonat recentment amb cinc Premis Gaudí, i es farà de manera simultània des de sis indrets diferents del país: València, Barcelona, Palma, Andorra, Perpinyà i l’Alguer. Les televisions i ràdios públiques de Catalunya, València, Andorra i les Illes en faran la retransmissió. I a més a més hi participaran, de forma activa, els principals mitjans de comunicació dels respectius territoris.

Estem segurs que aquest serà un acte que marcarà un punt d’inflexió en la política cultural del país. Aquest és, al capdavall, el motiu pel qual organitzem els Premis. Més enllà de la celebració en si, el que volem és aprofitar el moment per a conscienciar la població de la necessitat d’enfortir la cultura compartida d’aquest país. Aquesta motivació l’expliquem en el manifest «Per una nova cultura compartida i oberta al món», i que demanaríem que signàreu per poder comptar amb el vostre suport i que en féreu difusió entre els vostres coneguts perquè el signen també, abans del 14 de juny que és quan farem public el nombre de signants. La idea és impulsar el web d’El Temps de les Arts i transformar-lo en el portal digital en què estiga representada la cultura de tot el país, entenent-la com un bé essencial, com un patrimoni a preservar, a donar a conéixer i a internacionalitzar. Això es farà a còpia de visibilitzar la cultura del país, tant la del passat com la del present, així com els elements d’avantguarda, i traduint els articles a l’anglés perquè arriben a tot arreu.

 

 

AMB EL SUPORT DE