Recomanem: "Ovidi per Ovidi", de TVC

Recomanem: "Ovidi per Ovidi", de TVC

Ovidi per Ovidi TVC
Televisió de Catalunya presenta el programa especial “Ovidi per Ovidi” en homenatge al cantautor i actor Ovidi Montllor, que s’emetrà el 10 març de 2015, a les 23:00 al 33, el mateix dia que es compleixen 20 anys de la seva mort.
“Ovidi per Ovidi” dóna la veu directament al mateix Ovidi Montllor. Jordi Lara i Ramon Millà s’han capbussat als arxius de Televisió de Catalunya i la Fonoteca de Catalunya Ràdio, on s’hi troben unes quatre hores d’entrevistes a l’artista, i han seleccionat les declaracions de l’Ovidi que ens condueixen en primera persona pel seu pensament artístic i el seu itinerari vital. Són, doncs, les mateixes paraules de l’Ovidi, completades visualment amb fotografies i retalls de premsa de l’arxiu personal del cantautor, les que ens introdueixen a les tretze cançons o recitacions que l’artista alcoià va interpretar en diferents programes històrics de TVC i que també s’inclouen al documental. Un dels temes que podrem redescobrir és, per exemple, la versió de “Dos anònims”, que Ovidi Montllor va interpretar des de Pals, acompanyat de Toti Soler, en l’emissió inaugural de Televisió de Catalunya, el 10 de setembre de 1983.

Ovidi Montllor (Mesquida. Font Arxiu Ovidi)
Amb aquesta proposta singular, deixant de banda els testimonis de terceres persones i les valoracions de la posteritat per donar la paraula a l’Ovidi mateix, Televisió de Catalunya fa una aportació exclusiva a la memòria i a la vigència de l’obra de l’alcoià. Un artista incòmode que deia el que calia dir amb contundència i tendresa alhora.
En paral·lel a la producció d’aquest documental, Televisió de Catalunya presentarà al seu Portal un web dedicat a Ovidi Montllor, que inclourà material complementari. El web posa a disposició del públic el visionat del documental, a més d’altres continguts descartats al muntatge final. Un recorregut alternatiu per la vida d’Ovidi Montllor, amb fotografies, entrevistes, cançons i fragments tant de la seva faceta de cantant com la d’actor.  Alhora, hi haurà una finestra a les aportacions dels espectadors a través de twitter i es posarà a disposició del públic una selecció de cançons del cantautor d’Alcoi.
Ovidi Montllor ( Pilar Aymerich. Font Arxiu Ovidi.)
“De nano, la meva mare, quan em trobava malament, em feia una llimona escorreguda i no sé per què funcionava”. Aquesta confidència de l’Ovidi dóna peu a la proposta visual del programa. La llimona és el cítric de la seva terra, però és també l’àcid de la crítica social que impregna la seva obra. Llimones tallades, apilades, espremudes damunt la terra, són el leitmotiv de la careta i fil conductor visual del programa.
Després de l’especial “Ovidi per Ovidi”, a les 00.00, el 33 emetrà el concert “Deu catalans i un rus, un homenatge a Ovidi Montllor”, enregistrat el 10 de març del 2005 a la desapareguda sala L’Espai de Barcelona, amb motiu dels deu anys de la mort del cantautor. El seu company artístic, el músic Toti Soler, amb les veus d’Ester Formosa i Carles Rebassa, va recuperar deu muntatges poètics que va fer amb l’Ovidi durant més de vint anys.
Per la seua banda, Mònica Terribas centrarà el programa “El matí”, de Catalunya Ràdio del dia 10 en la figura d’Ovidi Montllor, amb una emissió especial en què tindrà protagonisme el festival Barnasants, que enguany homenatja el cantautor. Es parlarà del llegat del cantautor d’Alcoi en una conversa amb Pere Camps, director del Barnasants, i en una taula rodona amb l’escriptor alcoià Jordi Tormo, autor del llibre Ovidi Montllor, un obrer de la paraula; el cantant valencià Feliu Ventura, que ha prologat el llibre de Tormo; el músic Quico Pi de la Serra, amic personal d’Ovidi Montllor, i Jana Montllor, filla de l’Ovidi. També intervindran en el programa el músic Toti Soler, amic personal d’Ovidi, i l’actor Eduard Fernández, que participarà en un documental ficcionat sobre la seva vida.
I, per acabar, avancem que el documental “Ovidi per Ovidi” s’estrenarà a València, a l’Octubre CCC, el proper 9 d’abril dimarts 7 d’abril, amb l’assistència dels realitzadors.

AMB EL SUPORT DE