Ontinyent, despús-ahir

Ontinyent, despús-ahir


Economia i societat d’un poble en trànsit a la modernitat

Exposició del 8 d’octubre al 7 de novembre
. La inauguració es realitzarà el dimarts 20 d’octubre a les 20.00h.
Ontinyent, despús ahir recull una selecció de trenta imatges recollides a finals dels anys cinquanta per Juan Caparrós. Nascut a Alacant a principis del segle XX visqué a la capital de la Vall d’Albaida des de l’acabament de la Guerra Civil fins a la dècada dels setanta. Aficionat de la fotografia en una època encara molt allunyada de la realitat digital dels nostres temps, on la imatge reflectia en la majoria dels casos una mirada estàtica d’aquells pobles i ciutats en la majoria dels casos encara ennegrits per l’esdevenir del passat recent. El valor de les fotografies que ara presentem trenca amb aquesta mirada estàtica.


Com escriu sobre Caparrós Santiago Sanchis, “el fons ample i ben guardat d’un fotògraf inquiet, que se n’eixia dels motles rutinaris, que s’apropava a la realitat amb una perspectiva i un angle que, ara, ens resulten sorprenents. Juan Caparrós trencava esquemes i la seua passió per la fotografia estava dotada d’un enginy i una creativitat que, potser, fins i tot ell ignorava en aquell temps. Per això, ara que la seua col·lecció fotogràfica torna a nosaltres, al nostre temps present, per explicar-nos qui eren aquells sers que vivien i patien, que somiaven i treballaven, és quan reconeixem el seu gran valor”.

L’exposició fotogràfica reuneix dos grans eixos, els que organitzaven la vida dels ontinyentins d’aquella època: l’economia, amb les fàbriques del tèxtil que es barrejaven amb una activitat agrícola ancestral; i la societat, les festes de moros i cristians, les celebracions familiars, els dies de paella en el camp, les bodes que se celebraven dins de les fàbriques fora de l’horari laboral; i els jocs infantils a places i carrers on el vehicle era un fantàstic enginy tecnològic encara aliè.

A més dels trenta panells que formen l’exposició, també s’ha editat un llibre-catàleg (amb el mateix títol) amb més de setanta imatges acompanyades dels textos dels professos de la Universitat de València, Vicent Soler, catedràtic d’economia; Joan Romero, catedràtic de geografia; José Pla Barber, catedràtic d’organització d’empreses; i Josep Vicent Boira, doctor en geografia.

AMB EL SUPORT DE