Carceller i La Traca

Carceller i La Traca


Divendres 30 d’octubre a les 19.30h, presentació del llibre Carceller. El éxito trágico del editor de La Traca, d’Antonio Laguna (ed. El Nadir), amb Laura Ballester (periodista) i Enric Nogués (Biblioteca Valenciana).
Dibuixant, periodista, autor teatral, empresari i, per damunt de tot, editor, Vicent Miquel Carceller fou un personatge clau de la cultura popular de l’Espanya del primer terç del segle XX. Propietari en pocs anys d’un vast negoci editorial arrelat a València, les seues provocadores publicacions –entre les que destaca l’”obscè i impúdic” setmanari satíric La Traca— coneixerà un èxit enorme a tot l’Estat, especialment a partir de la proclamació de la II República.


En una etapa decisiva que coincideix amb la irrupció d’una societat de masses incipient i en la que la cultura tradicional adquireix una nova dimensió industrial, Carceller serà el màxim impulsor de la “filosofia traquera”, cultura popular de connotacions republicanes i anticlericals, a vessar d’humor i sexe, i alhora serà també el major promotor de la literatura i el teatre en valencià del seu temps, amb iniciatives tan senyeres com El Cuento del Dumenche o Nostre Teatre.

En juny de 1940 la justícia franquista el va afusellar –juntament amb el caricaturista Bluff— per “auxili a la rebel·lió”, el va soterrar a una fossa del cementeri de Paterna i va esborrar tots els rastres del seu passat. La transició, amb el pacte de la desmemòria, ha dificultat la recuperació del seu enorme patrimoni editorial i cultural. Amb aquest llibre es comença a tancar el parèntesi descomunal del llegat de Carceller.

Antonio Laguna, l’autor, és doctor en història de la comunicació a la Universidad Castilla La Mancha i degà de la facultat de periodisme d’aquella universitat. Professor del CEU San Pablo, investigador, autor de la primera Historia del periodismo valenciano, publicada el 1990, va dirigir el congrés internacional que es va celebrar a València per celebrar el 200 aniversari de l’aparició del primer diari.

AMB EL SUPORT DE