“Abril al Cabanyal”, de Sergi Tarín: crònica viva d’una resistència

“Abril al Cabanyal”, de Sergi Tarín: crònica viva d’una resistència

Càrrega de la policia al Cabanyal
Projecció del documental a l’Octubre CCC el dimecres 25 de febrer, dins del cicle de Cinema Social, amb la presència del director.
El llargmetratge se centra en els convulsos dies 6, 7 i 8 d’abril de 2010, quan policies nacionals i locals carregaren contra els veïns que s’oposaven a la demolició d’una desena de cases del Cabanyal. Aquells fets foren portada dels principals mitjans estatals per la brutalitat policial.
El conflicte, aleshores, estava en un punt complicat. El 29 de desembre de 2009, el Ministeri de Cultura emeté una ordre a través de la qual declarà il·legal les obres d’ampliació de l’avinguda de Blasco Ibáñez per considerar-les un espoli del patrimoni espanyol. La trama urbana del Cabanyal, antic barri de pescadors de València està declarada Bé d’Interès Cultural i Conjunt Històric Protegit. Malgrat això, l’Ajuntament i la Generalitat promulgaren un decret llei primer i després una llei per contrarestar l’ordre ministerial. Amb aquesta estratègia es va crear un conflicte de competències per poder continuar amb l’enderroc. Fou durant aquest espai temporal, entre litigis, quan es produí la confrontació recollida al documental.

http://youtu.be/3P3_4MHSaZ4
El 6 d’abril del 2010 fou una jornada agitada, acabà en un encreuament de denúncies entre veïns i policies, que desembocà en un macrojudici de faltes celebrat al desembre de 2012. Sergi Tarín ha tingut accés als bruts d’aquella vista, un material inèdit que podria explicar com els policies efectuaren denúncies suposadament falses per criminalitzar referents veïnals com ara Faustí Villora, portaveu de Salvem el Cabanyal, i Mònica Oltra, portaveu adjunta de Compromís.
La realització del documental va ser possible gràcies a la col·laboració popular a través d’una campanya de crowfunding i al suport de diverses entitats com Salvem el Cabanyal, l’Associació de Veïns del Cabanyal-Canyamelar, l’editorial Media Vaca i la productora Info Televisió.

(extracte d’un article d’Adrià Mancebo publicat a El Temps / foto: Juan Navarro)

AMB EL SUPORT DE