Escolta completa i col·loqui amb l’autor
Trueno és un àlbum experimental. Es tracta del resultat de les trobades entre Martí Guillem i Oxo durant diversos moments de l’any 2024. Aquestes trobades es van desenvolupar de manera fluida, sense pretensions ni feina prèvia a les quedades.
Trueno és el producte de l’exploració de dos amants del so, del soroll i de tot el que siga inusual a la música. Hi havia ganes de fer alguna cosa conjuntament després de conèixer-se durant l’enregistrament d’un altre projecte, anys enrere. Aquesta va ser l’excusa i el moment per ajuntar-se i donar curs a la creativitat. Martí va aportar el sintetitzador modular, és a dir, els generadors de so, un conjunt de parts que mitjançant funcions elèctriques transformen l’electricitat en àudio i permeten deconstruir-lo fins als grans més mínims. Mitjançant processos de síntesi, el so és construït i manipulat, generant patrons complexos i estructures tant rítmiques com estocàstiques per al seu posterior ús a la mescla. El sintetitzador té el format eurorack, amb mòduls de diverses marques.
Oxo, facilitador de l’espai físic de convivència i trobada, va aportar tota la maquinària necessària per a l’enregistrament i la mescla, com també el constant suggeriment creatiu, facilitant un procés fluid de captura, edició i mescla en temps real. Es van utilitzar de manera puntual diversos elements com ara pedals d’efecte i algunes fonts sonores d’índole diversa. Tots els moments de la producció van ser col·laboratius i els processos d’enregistrament i mescla creatius i bidireccionals. Tot el material sonor del disc ha estat íntegrament generat, gravat i editat a l’estudi Purgatorio, a Usera (Madrid) durant 2024. Cinc sessions d’entre dos i cinc dies i d’hores ininterrompudes van servir per concebre les idees i desenvolupar-les, connectant mòduls, executant processos i duent a terme la producció d’aquest disc d’estudi. Un disc per a no ser tocat, un disc per a ser escoltat amb atenció. Una pel·lícula de cinema cec.
Aquest treball és la primera publicació en vinil de Martí Guillem que, després de vint anys tocant intensament, ha enregistrat un disc que no es tocarà. L’àlbum ha estat masteritzat per José Guerrero a Plataforma Continental i publicat per B.F.E. Records el 2025.
Martí Guillem, creador heterodox valencià, treballa de manera singular amb aparells electrònics, sons i objectes. La seua obra es defineix per les ganes d’experimentar i per un llenguatge sonor refrescant i molt variat que analitza la relació entre la creativitat i la vida quotidiana.