Exposició dels alumnes del Màster de Fotografia de la Universitat Politècnica de València.
Obres de
–Solange Jacobs
–Ester Pegueroles
–Mati Martí
–Marian Montesdeoca
–Alfonso Legaz
–Lautaro Bianchi
–Paco Sancho
–Pedro Mecinas
Un comprimís amb la promoció
En el sempre difícil camp de la professionalització dels nostres ex alumnes, hi ha una gran varietat de situacions: des dels que van instal·lar empreses de fotografia professional fins als que van optar per crear laboratoris d’impressió electrònica i muntatge de fotografies. Paral·lelament a l’evolució d’aquesta situació altres alumnes van optar per desenvolupar projectes de difusió i debat entorn a la fotografia, amb un caràcter alternatiu en els seus inicis que, amb el temps, poden evolucionar cap a espais comercials on exposen alguns dels seus companys d’estudis. En l’àmbit dels que van decidir dedicar-se a la creació artística, durant els primers anys es va iniciar des del màster un intent de generar algunes exposicions col·lectives amb els estudiants de cadascuna de les promocions. Açò va anar evolucionant cap al desenvolupament d’un tímid programa de promoció d’aquells que, a través dels seus projectes de final de màster, van demostrar major capacitat creativa i interès a l’hora d’iniciar treballs en els que els seus resultats transcendiran l’exclusiva recreació fotogràfica de l’entorn.
Aquest programa es consolida en els tres últims anys i les propostes presentades han estat rebudes amb interès per part del públic i els professionals de les arts plàstiques. Aquestes exposicions inicials s’han portat a terme en espais institucionals com la Casa de Cultura de Borriana, el Col·legi Major Rector Peset de València o la sala d’exposicions de Bancaixa a Castelló. Paral·lelament a aquests esdeveniments, alguns dels nostres alumnes han intentat ratificar l’ interès dels seus projectes amb la participació en certàmens i biennals de fotografia, sent els resultats més que interessants.
Un element fonamental en aquesta evolució han estat els projectes expositius que els alumnes han realitzat dins del programa del màster i que els han proporcionat les claus per a conèixer les principals qüestions en el desenvolupament d’una exposició. Arribat aquest moment pensem en la possibilitat de presentar els treballs de certs alumnes a determinades galeries comercials amb l’objectiu d’introduir-los en el circuit comercial, sent els primers resultats molt encoratjadors.
A la vista dels resultats obtinguts en aquests primers passos del nostre programa de promoció hem anat reestructurant la seua organització i objectius a fi de fer-ho més professional i adaptar-ho en la mesura que siga possible al moment sociopolític en què ens trobem, amb grans restriccions en el camp de la cultura. Si la promoció d’allò més nou sempre va tindre serioses dificultats, en aquest moment aquestes dificultats s’han convertit en un mur quasi infranquejable. Analitzada la situació actual i les experiència dutes a terme en temps anteriors la direcció del màster ha assumit la tasca de desenvolupar un projecte seriós i consistent a fi de generar plataformes per a la projecció dels treballs dels estudiants amb projectes interessants i rigorosos i fer efectiu un dels compromisos que com a institució hem adquirit amb ells: intentar que els seus projectes tinguen la visibilitat que requereixen i servir de llançadora per a la seua inclusió en el difícil i complex món de l’art. Per això els exigim uns plantejaments d’alta qualitat pel que fa a la conceptualització de la seua proposta, com també a la qualitat de la seua obra material: l’acabat de les seues fotografies i la professionalitat dels seus muntatges.
Desitgem que per mitjà d’aquestes exposicions els estudiants, en poder observar els seus treballs en un espai expositiu, puguen reflexionar sobre el contingut i l’articulació del seu discurs i servisquen també com a estímul a aquells altres que, per diverses circumstàncies, no van acabar o no van poder desenvolupar els seus treballs. En aquesta línia de treball oferim una nova oportunitat a un nou grup d’alumnes que ens presenten els resultats de les seues investigacions, que s’emmarquen dins dels diferents camps que tracta la fotografia contemporània.
Desitgem que per a Solange Jacobs, Ester Pegueroles, Mati Martí, Marian Montesdeoca, Alfonso Legaz, Lautaro Bianchi, Paco Sancho i Pedro Mecinas, aquesta mostra els aprofite per poder continuar cercant un lloc dins del món de la plàstica contemporània.
Pep Benlloch Director del Màster en Fotografia UPV
—
Exposició organitzada pel Màster en Fotografia de la Universitat Politècnica de València amb la col·laboració de l’Octubre CCC.