El segle de Marcelino Camacho. El segle del treball i els drets

Loading Activitats
  • This activitat has passed.

El segle de Marcelino Camacho. El segle del treball i els drets

Inauguració: dimecres 12 de juny a les 19.00h
Hi intervindrà el secretari general de CCOO PV, Arturo León i hi haurà la presentació del comissariat de l’exposició de la Fundación 1º de Mayo i de l’adaptació al País Valencià.
També es projectarà el vídeo Historia de un compromiso.

La mostra pretén reconéixer la figura de qui fóra fundador i primer secretari general de CCOO i la lluita per les llibertats democràtiques. Un exercici de memòria històrica, que recorre tot el segle XX, i apel·la al món del treball i al paper del moviment obrer en la consecució dels drets de ciutadania. L’exposició, que recorrerà diferents localitats del País Valencià, es podrà visitar fins al 20 de juliol. Amb aquesta exposició, CCOO PV vol reconéixer la figura de Marcelino Camacho com a símbol, tant per a les Comissions Obreres com per a la lluita per les llibertats democràtiques i contra la dictadura. Un gran dirigent que va saber plantejar l’autoorganització dels treballadors per a construir un sindicat plural i independent i defensar el sindicalisme de classe.

Exposició a València
La mostra ha estat adaptada per al País Valencià per la Secretaria de Cultura de CCOO PV, amb la col·laboració de la Fundació d’Estudis i Iniciatives Sociolaborals (FEIS) de CCOO PV, en el marc de les accions per la recuperació la memòria històrica i de la recent commemoració del centenari del naixement de Camacho. L’exposició està organitzada en espais narratius diferents. A través de la figura de Marcelino, ofereix una panoràmica que l’historiador anglés Eric J. Hobsbawm va anomenar el “curt segle XX”, que, en aquest cas, es desenvolupa des del context històric en el qual va nàixer Camacho fins als primers anys de la dècada dels noranta. Aquesta cronologia apel·la la centralitat del treball i el paper del moviment obrer en la consecució dels drets de ciutadania; és a dir dels drets socials i també dels drets civils i polítics. El secretari de Cultura de CCOO PV, Ferran Garcia, assenyala que, en aquest temps en què hi ha un qüestionament des del punt de vista neoliberal sobre el paper del sindicat, “és imprescindible recuperar la memòria democràtica, la memòria de la nostra gent, el nostre llegat i les nostres arrels històriques perquè formen part de la transició democràtica del nostre país”.

La petjada d’un símbol
Marcelino Camacho Abad (1918-2010) va ser protagonista i testimoni d’un llarg i agitat segle. Un segle que va des de les vagues generals de 1916 i 1917 i el posterior ‘Trienni Bolxevic’ a Espanya, fins al capitalisme de la globalització. Camacho va viure la Segona República i la Guerra Civil, les presons franquistes i el rigor de l’exili, la clandestinitat i els esforços per a organitzar, com a dirigent sindical, les Comissions Obreres contra la dictadura. Va ser secretari general del sindicat des de la seua legalització fins a 1987 i president des d’aqueixa data fins a 1996. Militant comunista, va formar part de la direcció del PCE i del Consell Polític Federal d’Izquierda Unida. Aqueix llarg segle és el segle dels drets del treball, reflectits en les constitucions de 1931 i 1978. Drets del treball convertits en drets de ciutadania social. El moviment obrer ha lluitat i lluita pels drets democràtics, pels drets de ciutadania civil i política. L’exposició mostra aquest recorregut històric mitjançant la figura central de Marcelino Camacho.

COMISSARIAT
Ana Abelaira, Susana Alba i José Babiano

DOCUMENTACIÓ I ARXIU
Fundació 1º de Mayo. Madrid
Arxiu Històric. CCOO de Catalunya. Barcelona
Arxiu Històric. CCOO del País Valencià. València
Arxiu Històric CCOO d’Andalusia. Sevilla
Arxiu Històric del PCE. Madrid
Fundació F. Largo Caballero. Alcalá de Henares
Fundació Pablo Iglesias. Alcalá de Henares
Arxiu Regional de la Comunitat de Madrid. Madrid
Família Camacho-Samper

DISSENY GRÀFIC I EXPOSITIU Estudio BLG

PRODUCCIÓ
Crisóstomo Fine Art Services

ADAPTACIÓ PAÍS VALENCIÀ

COMISSARIAT
Alberto Gómez Roda i Ferran V. Garcia Ferrer

DISSENY
Espirelius

MUNTATGE
Santi Andrés

TRADUCCIÓ
Purín Morant, Oficina Promoció i d’Ús del Valencià CCOO PV

Exposició organitzada per Comissions Obreres del País Valencià amb la col·laboració d’Acció Cultural del País Valencià.

juny 12 2019

Detalls

Inici: 12/06/2019 | | 00:00
Fi: 20/07/2019 | | 00:00
Activitat categories:

Recinte

Sala d’exposicions

AMB EL SUPORT DE