Una exposició i un llibre en defensa de la llibertat d’expressió i contra la censura amb motiu del 90è aniversari del PEN Català.
NOTA: El dimarts 21 de gener se celebrarà l’acte central sobre aquesta exposició, amb la participació de Joan Fontcuberta i altres convidats.
DELETRIX: Fanatisme, censura: preservar el dogma sense fissures, limitar la llibertat de pensament i d’expressió. El llenguatge en suspens. Enfosquir les paraules, vetar el coneixement, atemptar contra la intel·ligència. Gestos d’agressió –innecessaris, inútils– filtrats pel temps: remetent a la plasticitat d’un Pollock, un Tàpies o un Mathieu. Redimeix l’estètica, la violència? (Joan Fontcuberta).
Amb motiu del 90è aniversari del PEN Català i de la celebració del Dia Internacional de l’Escriptor Perseguit, l’Octubre CCC acull des del 10 de gener i fins al 7 de febrer el projecte artístic de Joan Fotcuberta DELETRIX, una exposició i un llibre amb una sèrie de fotografies de textos censurats que el fotògraf Joan Fontcuberta ha anat cercant al llarg de 6 anys per diferents biblioteques i arxius d’Europa i d’Amèrica. Aquesta exposició es va poder veure per primer cop a Arts Santa Mònica de Barcelona durant la tardor de 2013.
DELETRIX: CULTURA I LLIBERTAT
DELETRIX s’emmarca en les activitats impulsades pel PEN Català per celebrar el Dia Internacional de l’Escriptor Perseguit i pretén alertar sobre la vulneració de la llibertat d’expressió des del vessant de la reflexió dels nostres creadors més significatius, un dels eixos vertebradors de la feina que porta a terme el PEN Català a través dels seus programes i activitats. L’exposició consta d’una sèrie de quinze fotografies realitzades per Joan Fontcuberta de documents de diferents autors i èpoques, centrades en els segles S.XVI al XIX, cedides per la Fundació Banc de Sabadell i pel mateix Fontcuberta; de dos manuscrits censurats de la col·lecció privada de Domènech-Ballester i del cartell original realitzat per Joan Fontcuberta per al PEN Català per al Dia Internacional de l’Escriptor Empresonat, l’any 2011. L’exposició té un caràcter poètic, estètic i polític, tal i com l’ha definit Joan Foncuberta, i vol mostrar la censura com un gest de violència contra el coneixement i el text, i alhora posar en relleu les maneres com s’ha portat a terme aquest gest censor. La col·laboració entre Joan Fontcuberta i el PEN Català va començar el novembre de 2011 quan una d’aquestes imatges va esdevenir el cartell per a la commemoració que el PEN Català fa del Dia Internacional de l’Escriptor Perseguit. A finals de 2012, el fotògraf va proposar al PEN la realització del projecte DELETRIX on s’uneixen els testimoniatges gràfics amb les reflexions escrites, en un diàleg entre imatge i paraula.
JOAN FONTCUBERTA
Joan Fontcuberta va néixer el 24 de febrer de 1955, a Barcelona, on viu i treballa. Des de 1974, s’ha dedicat a les arts visuals, desenvolupant la seva producció creativa i compaginant-la amb activitats de caire crític, teòric i didàctic. El 1980, va ser un dels fundadors de “PhotoVision”, una publicació internacional dedicada a la fotografia i a les arts visuals. També va ser un dels membres fundadors del Departament de Fotografia de la Facultat de Belles Arts de Barcelona el 1980 i de la Primavera Fotogràfica, un esdeveniment bianual creat el 1982. Ha comissariat vàries exposicions sobre fotografia contemporània i la història de la fotografia espanyola (destacant, “Idas & Chaos. Tendències de la fotografia espanyola 1920- 1945” i “Fotografia creativa a Espanya 1968-88”). Diversos llibres sobre la seva obra han estat guardonats internacionalment: Herbarium (1985), Fauna (1988), Sputnik (1997). Publicacions més recents, com “Landscapes without Memory”(2005), “Googlegrams”(2005) i “Through the Looking Glass” (2010) exploren les interseccions de la fotografia i la imatge digital. Fontcuberta també ha escrit i editat una dotzena de llibres sobre diversos aspectes de la història, l’estètica i la pedagogia de la fotografia. Ha realitzat exposicions individuals al MoMA (NY, 1988), Art Institute (Chicago, 1990), IVAM (Valencia, 1992), entre d’altres. La seva obra també ha passat a formar part de les col·leccions de museus com el Metropolitan Museum of Art (NY), San Francisco MoMA, Museum of Fine Arts (Houston), LACMA (L.A.), Santa Barbara Museum of Art, Center for Creative Photography (Tucson), Musée National d’Art Contemporain – Centre Georges Pompidou (Paris), Stedelijk Museum (Amsterdam), MACBA (Barcelona), MNCARS (Madrid) i d’altres. El 1988, va rebre la medalla David Octavious Hill, atorgada per la Fotografisches Akademie GDL d’Alemanya. El 1994, va ser nomenat Oficial de l’Ordre de les Arts i les Lletres pel Ministeri de Cultura de França. El 1998, va ser guardonat amb el Premi Nacional de Fotografia atorgat pel Ministeri de Cultura. El 2011 va rebre el Premi Nacional d’Arts Visuals, atorgat per la Generalitat de Catalunya, i el Premi Nacional d’Assaig Teòric pel Ministeri de Cultura d’Espanya. Recentment; el 2013, ha estat distingit amb el Premi Nacional de Fotografia de la Hasselblad Foundation. Des del 2008, Joan Fontcuberta és el President de l’Associació d’Artistes Visuals de Catalunya.
ORGANITZEN: PEN Català, Arts Santa Mònica (Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya) i Octubre Centre de Cultura Contemporània de València.
Comissari: Manel Guerrero
Col·laboren: Editorial Polígrafa, Fundació Banc Sabadell, Tinta Invisible, Angle: Marcs i Muntatge i Verkami.