Curts en Femení és un certamen de curtmetratges dirigits per dones i de producció espanyola, convocat anualment per TRAMA (Coordinadora de Mostres i Festivals de Cinema, Vídeo i Multimèdia, Realitzat per Dones), que està integrada per les mostres següents:
–Mostra Internacional de Films de Dones, de Barcelona
–Zinemakumeak Gara, de Bilbao
–Muestra de Cine Realizado por Mujeres, d’Osca
–Muestra Internacional de Cine y Mujeres, de Pamplona
–Dona i Cinema, Biennal Internacional, de València
–Muestra Internacional de Cine Realizado por Mujeres, de Saragossa
Entre els 189 treballs presentat, les mostres han seleccionat aquests curtmetratges guanyadors, que es projectaran el 2023 a les diferents mostres de cinema que integren TRAMA:
1- Alegre y olé, de Clara Santaolaya
Categoria: Ficció
Durada: 19’00
Sinopsi: Lena i Carmen estan ingressades a un centre de salut mental. Tot i la diferència d’edat, aquestes dues dones desenvoluparan una relació molt especial i, en certa mesura, especular. Així, a través de l’empatia, l’afecte i la manca de prejudicis, totes dues aconseguiran superar les seues pròpies culpes i pors i plantar la primera llavor de la recuperació.
2- Anatomía dunha serea, d’Adriana Páramo
Categoria: Documental
Durada: 14’55
Sinopsi: Després de rebre un tracte inapropiat a l’hospital i patir les conseqüències d’una episiotomia que se li va practicar sense el seu consentiment durant el part, l’actriu Iria Pinheiro inicia un tràmit judicial contra el Servei de Salut Gallec però, desanimada davant del complex i costós procés legal, es refugia en el teatre com a mitjà de denúncia. A través dels assajos i de les escenes de l’obra, Pinheiro explica la seua història usant la paròdia com a motor per donar visibilitat a aquesta realitat oculta.
3- Títol: Harta, de Julia de Paz
Categoria: Ficció
Durada: 23’19
Sinopsi: Carmela, una nena de 12 anys, és obligada a veure’s amb el seu pare el dia del seu aniversari en un centre de trobada familiar, a causa de la sentència de violència de gènere que aquest té sobre la mare.
4- Títol: Hondarrak de Paula Iglesias i Marta Gómez
Categoria: Documental
Durada: 15’22
Sinopsi: Dues dones sostenen un món on les cures estan en ruïnes. Gladys, des del seu etern confinament a la casa on treballa com a interna. Ima, en eterna espera davant del mar fins que un altre vaixell trenque les seues xarxes. Totes dues tenen faenes no reconegudes en què les obligacions les envaeixen fins no deixar espai a les seues pròpies vides. Dues dones la faena de les quals és estar sempre. Esperar. Sempre.
5- Títol: La loca y el feminista, de Sandra Gallego
Categoria: Ficció
Durada: 13’00
Sinopsi: “La loca y el feminista” és una conversa sense retorn. Una conversa sobre què significa l’exercici del feminisme i l’ús que donem a una paraula que s’ha posat de moda, també entre els homes. Una conversa de parella sobre el repartiment desigual de les faenes de la llar, la càrrega de més que assumeix ella i la inconsciència d’ell sobre el que de debò suposa la seua actitud. Ell, que és un feminista compromès, i ella, que s’ho qüestionarà a partir d’una petició que és un ultimàtum: per favor, no tornes a dir que ets feminista.
—
Curts en Femení 2023 és una projecció organitzada per la Biennal Dona i Cinema amb la col·laboració de l’Octubre CCC.