Exposició de Josep Renau a Vinaròs

Exposició de Josep Renau a Vinaròs

Cartell per al film 'Vértigo', Josep Renau
Fins al proper 18 d’abril a la Fundació Caixa Vinaròs.
L’Octubre CCC i la Fundació Josep Renau han col·laborat amb la Fundació Caixa Vinaròs per poder presentar en aquella ciutat del Baix Maestrat una exposició antològica de l’obra del fotomuntador i cartellista Josep Renau. Són 45 obres que recullen les seues sèries i treballs més significatius: cartells polítics i de publicitat, cartells de cinema, els fotomuntatges de The American Way of Life, etc.
Casa Membrillera, seu de la Fundació Caixa Vinaròs
És de destacar la labor cultural que desenvolupa la Fundació Caixa Vinaròs –-sota la gestió extraordinària de Nati Romeu–, que, des de l’any 2000, quan es va crear, s’ha convertit en un dels elements de dinamització cultural més important de les comarques del nord del País Valencià i del sud de Catalunya. A banda de les nombroses activitats culturals i socials que porta a terme (conferències, exposicions, concerts, visites escolars, cicles de cinema, etc.), es pot visitar també la seua exposició permanent a la seua seu a la casa Membrillera (una casa senyorial del segle XVII) del carrer Socors de Vinaròs, amb mostres sobre diversos elements etnològics i històrics de la ciutat i de la comarca del Baix Maestrat: les arts i els vaixells de la pesca, la vida rural al camp vinarossenc, el comerç i la indústria …i, fins i tot, una cúpula astronòmica.

Cartell publicitari de Las Arenas, Josep Renau
Josep Renau Berenguer, nascut a València el 1907, és un dels més importants creadors valencians del segle XX. Artista polifacètic, fou cartellista, dissenyador gràfic, teòric de l’art, muralista, autor de pel·lícules gràfiques i sobretot un extraordinari fotomuntador d’abast internacional. Influenciat per un primerenc “art deco”, entronca amb l’estètica surrealista i l’avantguarda centreeuropea lligada al fotomuntatge postdadaista berlinès i al constructivisme rus.
Fotomuntatge de la sèrie Els deu manaments
Director General de Belles Arts del primer govern republicà durant la Guerra Civil, el 1937 participa en la realització del Pavelló de l’Exposició Internacional d’Arts i Tècniques de París i encomana a Picasso l’execució del “Gernika”, a més d’encarregar-se del trasllat de les obres del Museu del Prado a les Torres de Serrans de València per defendre-les dels bombardejos de les tropes franquistes. Durant la guerra, a més, els seus cartells proporcionaren una de les més difoses i conegudes imatges gràfiques de l’època.
Fotomuntatge de la sèrie American Way of Life, Josep Renau
El 1939 es va exiliar a Mèxic, on li van concedir la nacionalitat i on va treballar amb el prestigiós muralista David Alfaro Siqueiros. També esdevingué un dels més prestigiosos i cotitzats dissenyadors gràfics -especialment en el cartellisme cinematogràfic-, alhora que donà forma a la seua obra mestra, la sèrie de fotomuntatges “The American Way of Life”.
Mural a Halle-Neustadt, Josep Renau
El 1958 es traslladà al Berlín comunista, on s’instal·là definitivament i on , a més de treballar per a la televisió, realitza diversos murals. L’any 1976 va tornar al País Valencià, on fou rebut i considerat per personalitats com Joan Fuster, Andreu Alfaro o Vicent Andrés Estellés. Va morir el 1982 a l’antiga capital de la ja desapareguda República Democràtica d’Alemanya.
Inauguració de l'exposició 'Josep Renau' a Vinaròs
Imatge de la inauguració de l’exposició amb Manuel Molinos (esquerra), president de la Fundació Caixa Vinaròs i els membres del consistori municipal i de l’Octubre CCC
Exposició de Josep Renau a Vinaròs 2
Exposició de Josep Renau a Vinaròs 3
Exposició de Josep Renau a Vinaròs 1
Aquesta mostra de Josep Renau es clausurarà precisament el dia que la Fundació Caixa de Vinaròs (mitjançant el seu Centre de Documentació de la Guerra Civil) convoca la Primera Jornada Intercomarcal d’Investigadors de la Guerra Civil Espanyola, en la qual participaran, a més, el Centre d’Estudis d’Ulldecona, el Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, el Centre d’Estudis del Maestrat, l’Institut d’Estudis Rapitencs, l’Associació Cultural “El Rafal” d’Alcanar i el Grup de Recreació Històrica “Exèrcit de l’Ebre”.
Cartell de la Jornada de la Guerra Civil
Imatges de Renau: cartell de la pel·lícula “Vértigo” (1945); cartell publicitari “Las Arenas” (1932); fotomuntatge “No fornicareu” (1934) de la sèrie dels deu manaments; fotomuntatge “All men are created equal” (1956) de la sèrie The American Way of Life i mural “El domini de la natura per l’home” (1972) a Halle-Neustadt.

AMB EL SUPORT DE