El passat diumenge 1 de març ens va deixar Jordi Tardà, periodista, crític musical, promotor de concerts, creador de la Fira del Disc i del Museu del Rock, col·leccionista de guitarres, de discos, de cartells i de tot tipus de miscel·lània musical… i mitòman sense complexos.
Molt conegut arreu pel seu programa de rock Tarda Tardà de Catalunya Ràdio (el més veterà d’Europa amb trenta anys en antena), la seua relació amb l’Octubre CCC, fecunda des de fa molts anys, es va basar, però, en una altra de les seues obsessions: Tintín, el personatge de còmic del magistral Hergé, de qui era un apassionat col·leccionista.
Per fer-li una petita mostra d’agraïment des de l’Octubre CCC (a ell i a la seua companya, la productora Romy Masferrer), fem ara un recull de les diverses iniciatives que hem pogut portar a terme gràcies a la seua generositat, la seua bonhomia, el seu caràcter inquiet i la seua profunda consciència nacional:
Tot va començar el maig del 2008, quan presentàrem la seua col·lecció particular de Tintín en l’extraordinària exposició Tintín en el món d’Hergé, que tingué un èxit de públic tan important que haguérem de prorrogar l’exposició fins a finals d’agost. Entre les principals peces que s’exhibiren destaquen, per exemple, per la seua novetat en aquell moment, els dibuixos preparatoris d’àlbums com Tintín al Tibet o Tintín i els Pícaros, que es veien per primera vegada, o un retrat a llapis i aquarel·la de Germaine Kieckens (la primera esposa d’Hergé), de caràcter íntim i familiar i mai no exhibit fins aquell moment.
Aquella mostra va servir perquè Tardà convencera Jean-Pierre Talbot per visitar València, Gandia i Burjassot. Talbot va ser l’actor belga que va interpretar Tintín -entre d’altre films- a la pel·lícula Tintín y el misterio de las naranjas azules, rodada en aquestes poblacions durant els anys seixanta.
L’any 2011 va tenir lloc el 70é aniversari de la creació del Capità Haddok i, per celebrar-ho, Jordi Tardà ens facilità un mecanoscrit original i inèdit d’Yves Duval (col·laborador d’Hergé) que contenia l’obreta de teatre per a titelles Haddock guanya la grossa!, que vam estrenar al nostre centre de la mà de la companyia de titelles d’Edu Borja.
Per aprofundir encara més en l’univers tintinià, l’any 2012 presentàrem l’exposició Tintín Making-Of (basada també en la col·lecció de Tardà i feta a partir de material inèdit). Així, de forma didàctica, en l’exposició es va poder veure el procés de creació de la portada d´un àlbum, en aquest cas El Museu Imaginari de Tintín (vuit quadres). També el d’una planxa o pàgina, concretament la número 27 de L´afer Tornasol, (quatre quadres), i, per fi, la manera com neix un llibre de Tintín complet, en aquest cas Vol 714 a Sidney (tretze quadres).
I tot això a banda que el 2009 presentàrem l’exposició 80 anys amb els germans Marx (que incloïa nombrosos cartells, fotografies, documents originals, etc., tot material cedit generosament de la seua col·lecció personal) o –més en la línia de la seua labor habitual– la conferència i vídeo-sessió sobre els Rolling Stones que ens va fer a finals de 2013 en fer aquests els seus primers 50 anys d’història.
Gràcies per tot, Jordi. LLAMP DE LLAMPS !!