Curs de literatura comparada «Veus italianes: vuit escriptores» impartit per Lourdes Toledo

Curs de literatura comparada «Veus italianes: vuit escriptores» impartit per Lourdes Toledo

6 sessions en dimecres del 29 d’octubre al 17 de desembre de 2025.

La idea d’aquest curs és mostrar, a partir d’una selecció de lectures de llibres de la literatura italiana del segle XX, les novel·les i les obres autobiogràfiques de vuit escriptores que ajuden a comprendre tant la història europea com l’evolució de la literatura des d’un jo femení sempre disposat a superar les barreres que van impedir-ne l’expressió.

Les protagonistes del curs són: Sibilla Aleramo com a pionera, Renata Viganò com a encarnació de la literatura de la Resistència en clau femenina, Anna Maria Ortese com a veu singular a conèixer, Natalia Ginzburg com a emblema del passat per al present i la grandesa de les petites coses, Elsa Morante des de la seua constant superació, la gran novel·lista i l’assaig lúcid, Dacia Maraini com a literatura capaç d’enviar missatges a partir d’una infinitud de gèneres, Alba de Céspedes, el crit de la dona legalment oprimida i Elena Ferrante, l’amistat per damunt de tot.

 


Sibilla Aleramo, Maria Luisa Astaldi i Alba de Céspedes

 

Continguts del curs i context

El seu marc d’actuació és Italià, però un altre factor que les junta és com la seua prosa va molt més enllà del fet nacional, i s’insereix en un context europeu des de dues premisses, sens dubte més visibles en les dones de la postguerra. Dins de la voluntat natural inherent a la tradició italiana de contar la Història, parlarem de les vivències personals d’Aleramo, les quals mostren com una quotidianitat personal pot ser un indici de canvi universal, mentre que en autores com Viganò, Ginzburg o Morante, sense oblidar les altres, els esdeveniments narrats caminen al costat dels grans esdeveniments, un malson sempre present a l’obra d’algunes de les protagonistes, en lluita com els seus personatges per avançar entre el caos. Les dones en totes les seues facetes, els personatges femenins desarrelats, lluitadors, oprimits, estan presents en gran part d’elles: l’opressió del matrimoni, la prostitució, la maternitat, l’amistat entre dones, la sororitat, són altres dels temes clau d’aquests llibres.

Llibres escrits per autores de la literatura contemporània universal, en contextos històrics i personals diversos, però que, connectats i entrellaçats, convergeixen en temes i aspectes i estableixen un diàleg entre ells.

 


Foto: Jesús Císcar.

Lourdes Toledo

Lourdes Toledo (València, 1970) és periodista, mestra i escriptora. Ha treballat com a periodista en diversos mitjans de comunicació i agències de premsa i ha coordinat dues revistes. Compta amb una prolongada trajectòria en l’ensenyament, tant de persones adultes com en altres nivells. Durant tres anys fou professora de Primària a New Mexico, als Estats Units. Col·labora de manera habitual amb el CEFIRE i amb la Universitat de València com a professora de cursos sobre literatura i escriptura. Exerceix des de fa trenta anys el periodisme cultural i la crítica literària. Actualment escriu en diaris i publicacions especialitzades com ara elDiario.es, La Veu del País Valencià i les revistes L’Avenç, Caràcters, Turia i el digital cultural La Veu dels llibres, entre altres.

És autora dels llibres Oficis valencians (Bromera, 2008), Amèrica endins (Bromera, 2019, XX Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta), La inquietud, dietari 2017-2019 (Pagès, 2021, Premi d’Assaig Josep Vallverdú 2020), i de la traducció d’Una dona valenta. Crazy Brave, de Joy Harjo (Lletra Impresa, 2021), Contra tot pronòstic. Una cultura en construcció (Afers, 2022), i de Lluny d’Amèrica, Premi d’Assaig Ciutat de València, (Edicions del Bullent, 2022). El 2022 va obtenir Premi Llegir al Foment de la Lectura de la Fundació Bromera. Enguany ha publicat El sol de l’hivern, Premi de Narrativa 25 d’Abril Vila de Benissa, Efervescència programada, Premi de Literatura Eròtica de la Mancomunitat de la Vall d’Albaida i L’aventura del llibre català. Converses amb editors entre dos segles. A més, forma part com a autora de la campanya de la Fundació Bromera “Llegir en valencià”. En l’actualitat treballa en diversos projectes de llibres col·lectius i d’entrevistes.

 

Característiques del curs:
6 sessions els dimecres 29 d’octubre, 5, 19 i 26 de novembre i 10 i 17 de desembre de 2025.
Horari: de 18.30h a 20.30h.
Mínim d’alumnes: 20 / màxim d’alumnes: 30.

Matrícula:
Públic general: 75€
Socis d’Acció Cultural del País Valencià: 65€

La matrícula estarà activa a partir del 8 de setembre de 2025.


[Fotografia de la capçalera: “Vista de Nàpols des de Castel Sant’Elmo”, de Wolfgang Moroder @ Wikimedia Commons]

AMB EL SUPORT DE