Presentació a càrrec de la directora Isabel Ginés i amb la participació de Rosa Pérez Garijo (consellera de Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana) i Àngel González, (president de la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià).
Elda ha sigut sempre terra de sabaters, que a la Guerra Civil no van tindre més remei que posar-se a fabricar coses per a l’exèrcit republicà: botes, camises, corretges o motxilles. Els tallers també van passar a fabricar blindatges, armes… També va ser refugi de molta gent que fugia dels bombardejos. Va arribar a ser fins i tot capital d’Espanya, tot i que només durant 10 dies. Tota Elda es va transformar i es va bolcar amb la República, molts dels seus edificis clamen història.
Donada per finalitzada la guerra va arribar la repressió franquista, que a Elda va deixar al seu pas com a mínim 33 afusellats i 11 deportats a camps de concentració nazis, amb l’aprovació de Franco. Només els seus familiars saben què van viure. Aquest documental dóna veu a famílies eldenques i d’altres poblacions alacantines.
Direcció: Isabel Ginés i Carlos Gonga (2023)
Ajudant de direcció: Verónica Cañizares
Guió, muntatge i so: Isabel Ginés
Fotografia i càmera: Carlos Gonga
Veu en Off: María Palau, Marta García Carbonell
Participants:
–Historiador: Mario Bañón
–Familiars de víctimes del franquisme: Antonio Gisbert, Bárbara Bellot i família, Fani de Haro, Montse Rico, Rafa Bernabeu, Sonia Calderón, Vicente Olcina
Producció: Checkout, amb el suport de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana , i de l’Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme del Cementeri d’Alacant
Durada: 66’
—
Projecció organitzada amb la col·laboració de l’Octubre CCC