Les veus de les dones iranianes

Les veus de les dones iranianes

El dimarts 13 de desembre tenim una sessió molt especial dins del cicle “Dóna’m Drets” que organitza la Biennal Dona i Cinema amb la col·laboració de l’Octubre CCC: la projecció d’una sèrie de curtmetratges realitzats per directores iranianes.

En la sessió mostrarem les mirades d’aquestes joves directores de l’Iran i reflexionarem sobre la situació que està vivint-se ara mateix al seu país, acompanyats de dues de les cineastes: Solmaz Gholami i Elika Abdollahi.

Tots els curts que es projecten són de màxima actualitat, realitzats entre 2021 i 2022, i molts d’ells estan participant a nombrosos festivals internacionals.

PROJECCIONS:

 

Gassi gassi, de Solmaz Gholami. Curtmetratge documental (11’ – Iran, 2021).

La vida i els problemes de Lucy, un gosset a l’Iran.

 

Seven minutes and thirty-one seconds, de Solmaz Gholami. Curtmetratge de ficció (11’ 46’’ – Iran 2021).

Una xica de 18 anys és sentenciada a mort sota la llei penal islàmica després d’haver estat violada perquè no pot provar que es va defendre.

 

Hair, de Samaneh Yadollahi. Curtmetratge de ficció (14’ 46’’ – Iran, 2022).

Una dona major està perdent el cabell a causa de la seua edat i el seu marit no la deixa entrar a la seua pròpia cuina perquè li cauen els pèls dins del menjar. Una reflexió sobre la problemàtica dels cabells de les dones a l’Iran, amb hijab o sense.

Samaneh Yadollahi (Iran, 1997) ha estat escrivint contes durant deu anys i traduint i escrivint crítiques cinematogràfiques durant cinc. També ha treballat com a primera assistent de direcció i supervisora de guions durant cinc anys. Es va graduar al curs de realització cinematogràfica de l’escola de cinema de Tabriz. La pel·lícula Hair és el seu primer intent de fer cinema.

 

Pass, d’Elika Abdollahi. Curmetratge de ficció (10’ – Iran, 2022).

Drama fascinant sobre el fet que no tothom és digne de confiança.

Elika Abdollahi va néixer el 1996 a Teheran. Aquesta és la seua primera experiència com a directora, guionista i productora. Va poder acabar-la malgrat l’atmosfera molt restringida de fer cinema per a dones al seu país. Ha guanyat diversos premis nacionals i internacionals.

 

The noblest creature, de Nika Shanhabazzadeh. Curtmetratge de ficció (15’ – Iran, 2022).

Borna i Ahoo tenen un conflicte per enviar el seu gos, Ruthie, a una competició de baralles de gossos i això tindrà conseqüències.

Nika Shahbazzadeh, nascuda el 1995, és una jove directora i actriu iraniana. Té una llicenciatura en Arts Visuals. La majoria dels seus treballs entan dins del camp de l’actuació i aquesta és la seua primera pel·lícula com a guionista i directora.

 

Eat, ate…, de Shidokht Dezham Shahabi. Curmetratge d’animació (5’ – Iran, 2021).

Tot buscant a la seua mare durant una cerimònia de casament iraniana, un corderet descobrirà els costums alimentaris de tot el món…

Shidokht Dezham Shahabi, nascuda el 1991, va obtenir el graduat en direcció d’animació de la Universitat d’Art de Teheran. Ha treballat com a artista de composició, animadora 2D, maquetadora i animadora de gràfics en moviment a diversos projectes d’animació i jocs. Aquesta és la seua òpera prima.

 

D’esquerra a dreta i de dalt a baix: Nika Shanhabazzadeh, Samaneh Yadollahi, Shidokht Dezham Shahabi, Elika Abdollahi i Solmaz Gholami.

AMB EL SUPORT DE