El subtil equilibri entre gravat i brodat

El subtil equilibri entre gravat i brodat

Exposició «Al fil del gravat», d’Ana Estudillo i Maria José Blasco. Del 9 al 25 d’abril de 2025.
Inauguració: dimecres 9 d’abril a les 19.30h.

A través de puntades, estampacions, reactius, nusos i brodats, les artistes Ana Estudillo i Maria José Blasco ens presenten la seua primera exposició conjunta fruit d’una investigació desenvolupada durant cinc anys. Experimentació tècnica i experiència personal on revelen les seues inquietuds a través de noves formes d’expressió artística i un nou llenguatge estètic de tècnica híbrida, dotat d’una infinitat de significats i interpretacions.

L’exposició reuneix obres que, partint d’una mateixa tècnica i l’ús d’uns mateixos materials, aconsegueixen resultats que semblen distants i contraposats, com si parlaren diferents idiomes, però que s’acosten, toquen i superposen delicadament amb la utilització conjunta de tècniques tèxtils i d’estampació. Estableixen un dialogue entre materials, tècniques i processos, on el gravat passa a ser el fil conductor entre artesania i tecnologia. Processos híbrids que conversen entre ells, oferint una visió artística renovada i enriquida per la tecnologia. Una proposta de recuperació de valors ancestrals, de tècniques tradicionals que es conjuguen en formes del futur en el que ara diem les neoartesanies.

 

 

L’exposició dialoga entre l’onirisme poètic d’Ana Estudillo i el recorregut introspectiu de Maria José Blasco, emprant el llenguatge universal del gravat, l’estampació, els punts, els nusos i el brodat.

Ana Estudillo ens submergeix en un món oníric de forta càrrega poètica on cada element figuratiu representa una experiència, un viatge, un recorregut compartit que crea una història a través dels punts i uns records que queden patents amb el gravat. Una poesia visual que a través dels colors i la figuració va creant diverses narratives i entreteixint un relat ple d’experiències i grats records. Ensomnis, fantasies, divagacions, sentiments i emocions viscuts en els seus múltiples viatges al llarg dels anys.

Per contra, Maria José Blasco s’endinsa en les profunditats del subconscient on busseja entre el caos i l’ordre. Una obra potent, esquinçadora, compromesa i de fort dramatisme, on l’artista es mostra a través de petjades, embolics i nusos. Les seues obres penjades s’embullen i desemboliquen, cauen i se sostenen per a culminar en un nou principi ordenat i tranquil on el desordre i el descontrol donen pas a la claredat i la serenitat.

Les referències estètiques de les obres presentades per Ana Estudillo posen en relleu la influència, simbolisme i reinterpretació de motius iconogràfics dels Arts & Crafts de William Morris i Arthur Mackmurdo; l’Esteticisme de Christopher Dresser en l’ús de temes extrets de la naturalesa, la botànica o les aus; del Art Nouveau, en el seu vessant ondulant, amb les iconografies d’aus exòtiques, elements vegetals o animals marins; de les il·lustracions botàniques d’Anne Pratt en la captació del color i els seus detalls de flors, tiges i arrels; de Margaret Mee en les plantes de la selva amazònica brasilera; i de la fotografia de Karl Blossfeldt per la seua cerca, unió, simbologia i simbiosi amb la naturalesa i, molt especialment, amb la botànica.

 

 

Les obres penjades de Maria José Blasco es caracteritzen per l’abstracció aconseguida a través de la tècnica del gravat al vernís bla, incorporant mètodes tradicionals de l’art tèxtil, com el crochet i el macramé, amb l’objectiu de deixar una petjada distintiva abans d’introduir la planxa en el bany de reactiu. Les dues obres penjades que presenta utilitzen reactius i suports emprats en la impressió de circuits electrònics domèstics, adaptant-los a la tècnica de gravat convencional.

Figuració i abstracció, una exposició que sembla nadar entre les forces contraposades i complementàries del “yin i el yang”, que reflecteix la personalitat de les artistes i la seua manera d’utilitzar un llenguatge creatiu comú a través de quadres, planxes i obres penjades com una nova manera de concebre l’art. Una exploració de fort contingut personal i poètic que dona com a resultat una obra gràfica que discorre i dialoga a través del fil brodat o del fil nuat amb l’aplicació de tècniques diverses de la serigrafia i el gravat.

Rosario Ibáñez Sanz (comissària de l’exposició)

 

 

Ana Estudillo (València)
Doctora en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València, 2016. Màster d’edició d’obra gràfica a través del gravat i la serigrafia. 2023 Diplomada en tecnologia tèxtil per AITEX Alcoi, 1989.
Docent en Mitjans informàtics des de 1993 a les Escoles d’Art i Superiors de Disseny de Terol, Eivissa i Castelló, i des de 2005 Professora titular del Departament de Ciències Aplicades i Tecnologia de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València. Desenvolupa llenguatges i tècniques digitals així com aplicacions didàctiques de programari específic en les especialitats d’interiors, gràfic, producte i de manera especial en l’especialitat de Moda.
Ha compaginat la seua activitat acadèmica amb la coordinació, gestió i assessorament de programes internacionals d’intercanvi, cooperació i investigació amb centres i institucions europees dedicades a l’Ensenyament Superior.
Actualment, a més de la seua activitat docent, està centrada en la investigació artística de tècniques artesanals tèxtils com el brodat al costat de les distintes tècniques gràfiques del gravat i la serigrafia.

Maria José Blasco (València)
Llicenciada en Ciències Químiques per la Universitat de València 2001.
Màster d’edició d’obra gràfica a través del gravat i la serigrafia 2023.
Professora titular del Departament de Ciències Aplicades i Tecnologia de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València, sent docent des de 2004.
Docent en diverses especialitats, incloent-hi disseny de moda, producte, interiors, gràfic i joieria i objecte, amb una destacada implicació en l’especialitat de disseny de moda.
Ha participat com a membre i coordinadora de tribunals de Projectes Finals de Títol dels Ensenyaments Artístics.
Membre del Grup d’Investigació “Moda contemporània. Els Models i el Context” en l’Institut Superior dels Ensenyaments Artístics (ISEACV). En 2017.
Integrant del Grup d’Investigació “Fusió entre l’art tèxtil i les tècniques de gravat no convencionals” en el ISEACV des del 2020.

AMB EL SUPORT DE