Exposició “Altre(s) identitat(s)”

Exposició “Altre(s) identitat(s)”

Exposició del Màster en Fotografia, Art i Tècnica de la Universitat Politècnica de València.

Obres de Karol Hincapié, María Galindo, Ismael Marco-Carrillo, Javier Arboledas i Sofía Alemán. Comissari: Pedro Vicente-Mullor.

Altre(s) Identitat(s) celebra la frescor, la diversitat i la pluralitat de cinc artistes emergents que revelen temàtiques al voltant de l’exploració de múltiples identitats, proposant un diàleg entre la tradició i les problemàtiques contemporànies.

Els artistes, en aquesta mostra, ofereixen una nova manera de mirar el món, la seua, des de prismes com l’oblit, la infància, l’arxiu, la modernitat estètica, la condició documental de la fotografia, el dol, la memòria, la família, la relació entre l’espai i el temps o l’autobiografia. Aquestes formes de veure ens revelen els interessos i les maneres d’interpretar el món d’aquesta generació de fotògrafs emergents.

“Suturas”, el treball de Karol Hincapié (imatge en la capçalera ↑) investiga com la nostra infància representa els fonaments de la nostra identitat. Tot el que vivim o experimentem en aquests primers anys, especialment els traumes, modela qui serem en el futur. Davant d’això, l’oblit es converteix en un mecanisme de defensa comú. L’autora cerca recordar, guarir i resignificar la seua història familiar a través de la intervenció del seu propi arxiu, utilitzant les fotografies originals. Esquinçant-les i brodant-les, amb una puntada similar a la d’una sutura i evocant la tècnica del Kintsugi, per subratllar les cicatrius i honorar-ne el passat.

 


Ismael Marco-Carrillo

Per la seua banda, Ismael Marco-Carrillo al seu projecte “Diario del duelo”, explora les fases del dol, concretament el de l’autor per la mort del seu pare. En el projecte força el procés artístic per sobre de l’obra per a superar el dol mitjançant la resiliència. Aquest treball, que es presenta com a relat en tres capítols, genera un diàleg sobre el paper del record i l’oblit en la construcció de la identitat. Es parteix de la fotografia com a mitjà d’autoafirmació i coneixement, que exerceix a més una tasca fonamental com a contenidor i productor de memòria, però incorporant altres disciplines, com performance o videoart.

 


María Galindo

“Introspección”, el projecte de María Galindo, no fa servir la fotografia com a representació final, sinó com un procés d’aprenentatge. Utilitza la fotografia com una eina d’assimilació de l’espai i del temps, però sobretot de cerca de comprensió de la pròpia persona i del present. En aquest projecte, imatge i paraula conformen un diàleg en forma de diari que dóna valor al procés de creació, a estar i a fer. Una sèrie en constant evolució que es va entreteixint dia a dia de manera íntima.

 


Javier Arboledas

Javier Arboledas, en el seu projecte “Ciudad secreta”, parla de la memòria d’una ciutat soviètica (Sosnovy Bor) que es va crear expressament per primera vegada a l’URSS sota el concepte de ‘ciutat jardí’ per al desenvolupament de l’energia atòmica civil i militar. Aquesta memòria està desplegada a través del catàleg de records d’una habitant de segona generació que va néixer i va habitar aquesta localitat. “Ciudad secreta” ens convida en última instància a reflexionar sobre què ha estat de l’”homo sovieticus” que un dia va somiar ser el “nou home soviètic”.

 


Sofía Alemán

El projecte “Escena d’esquena”, de Sofía Alemán, planteja la construcció laminar del paisatge que respon a una reflexió sobre el desplegament expositiu i la construcció de la representació. Quan un paisatge es construeix per capes, dioramàticament, cada element es presenta nítid, en focus. Aquest desplegament posaria en relació objectes diferents preestablerts a través d’una presentació, un “donar-se aquí” de la imatge, establint vincles espacials no explícits, els quals enfoquen el camp semàntic de cada imatge cap a una direcció, i l’espectador, des del seu propi espai mental, els relaciona.


L’exposició “Altre(s) identitat(s)” pot visitar-se a l’Octubre CCC del 14 de juny al 25 de juliol de 2024.
Organitzada pel Màster en Fotografia amb la col·laboració del Departament de Dibuix i la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València (UPV) i de l’Octubre CCC.

AMB EL SUPORT DE