6 sessions tots els dimecres del 16 d’octubre al 20 de novembre de 2024.
El curs constarà de sis sessions de dues hores dedicades a reflexionar sobre una selecció d’obres literàries, tant de ficció, com de no ficció (literatura testimonial, dietaris, memòries i cròniques de viatges). Tot plegat, llibres que ens ajuden a viatjar i a aprofundir en la societat, la geografia i la cultura i la literatura nord-americana del segle XX i XXI, i en ocasions viatjant més enllà en el passat.
Durant les sessions analitzarem, comentarem i compararem les obres, sempre fent èmfasi en alguns fragments seleccionats, els quals podreu llegir abans de venir al curs, o a mesura que el curs avance.
Llegirem alguns fragments en veu alta a classe i obrirem la conversa. Es tracta de crear un diàleg on els llibres es parlen entre si i on els assistents pugueu posar en la conversa totes aquelles lectures prèvies, relacionades amb el que estarem llegint i debatent.
Continguts del curs
Les contradiccions socials i culturals, els contrastos i els seus paisatges m’arriben sovint a través de records propis, però també, i sobretot ara en la distància, a través d’altres viatgers i escriptors. La majoria d’ells formen part de la bibliografia d’aquest curs: Tocqueville, Simone de Beauvoir, Truman Capote, John Steinbeck, Josep Pla, Julio Camba, Italo Calvino, John Williams, Jean Baudrillard, Adrienne Rich, Maya Angelou, Barbara Kingsolver, Joy Harjo, Sherman Alexie, Jhumpa Lahiri, Sandra Cisneros, Julia Álvarez, Annie Dillard, Philip Roth, David Mccullough, Timothy Snyder, Tony Hillerman, John Fante, Susan Orlean, Vivian Gornick, Carson MacCullers, Joan Didion, Elisabeth Hardwick, Nora Ephron, Bell Hooks…
Llegir i viatjar esdevenen sovint sinònims, i no només quan llegim literatura de viatges: llegir és un viatge interior en el qual donem veu als autors, reconstruïm escenaris, li perfilem el caràcter a les persones, els personatges, discutim amb ells o ens rendim a ells, aprenem i ens enutgem. En definitiva, els cinc sentits de ple refan el text per a cada lector. Aquest curs és una proposta per poder copsar a través de la memòria, la reflexió, la sorpresa, la ràbia i el dolor de molts viatgers, escriptors i personatges, un bocí de l’anima d’un país tan immens i contradictori, però tan fascinant alhora com són els Estats Units d’Amèrica.
Lourdes Toledo
Lourdes Toledo (València, 1970) és periodista, mestra i escriptora. Ha treballat com a periodista en diversos mitjans de comunicació i agències de premsa i ha coordinat dues revistes. Compta amb una prolongada trajectòria en l’ensenyament, tant de persones adultes com en altres nivells. Durant tres anys fou professora de Primària a New Mexico, als Estats Units. Col·labora de manera habitual amb el CEFIRE i amb la Universitat de València com a professora de cursos sobre literatura i escriptura. Exerceix des de fa trenta anys el periodisme cultural i la crítica literària. Actualment escriu en diaris i publicacions especialitzades com ara elDiario.es, La Veu del País Valencià i les revistes L’Avenç, Caràcters, Turia i el digital cultural La Veu dels llibres, entre altres.
És autora dels llibres Oficis valencians (Bromera, 2008), Amèrica endins (Bromera, 2019, XX Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta), La inquietud, dietari 2017-2019 (Pagès, 2021, Premi d’Assaig Josep Vallverdú 2020), i de la traducció d’Una dona valenta. Crazy Brave, de Joy Harjo (Lletra Impresa, 2021), Contra tot pronòstic. Una cultura en construcció (Afers, 2022), i de Lluny d’Amèrica, Premi d’Assaig Ciutat de València, (Edicions del Bullent, 2022). El 2022 va obtenir Premi Llegir al Foment de la Lectura de la Fundació Bromera. Enguany ha publicat El sol de l’hivern, Premi de Narrativa 25 d’Abril Vila de Benissa, Efervescència programada, Premi de Literatura Eròtica de la Mancomunitat de la Vall d’Albaida i L’aventura del llibre català. Converses amb editors entre dos segles. A més, forma part com a autora de la campanya de la Fundació Bromera “Llegir en valencià”. En l’actualitat treballa en diversos projectes de llibres col·lectius i d’entrevistes.
Característiques del curs:
6 sessions els dimecres 16, 23 i 30 d’octubre i 6, 13 i 20 de novembre de 2024.
NOU HORARI de 19.00h a 21.00h.
Matrícula:
Públic general: 75€
Socis d’Acció Cultural del País Valencià: 65€
Punxa en aquest enllaç per a matricular-te
El curs es farà a partir d’un mínim de deu alumnes.