Exposició «Joan Fuster-Josep Pla: una conversa infinita»

Exposició «Joan Fuster-Josep Pla: una conversa infinita»

Dins de la commemoració de l’Any Joan Fuster, la Fundació Josep Pla i Acció Cultural del País Valencià exploren amb una exposició les múltiples afinitats entre Joan Fuster i Josep Pla, els dos prosistes catalans més decisius del segle XX.

La mostra, presentada l’any 2022 a Palafrugell, a la seu de la Fundació Josep Pla, pot veure’s ara a l’Octubre CCC de València des del 10 de març fins al 15 d’abril de 2023.

Antoni Martí Monterde, comissari de la mostra, considera Fuster i Pla els dos prosistes catalans més decisius del segle XX. L’exposició repassa els fils conductors d’una amistat que va néixer en els llibres i la lectura mútua. Es coneixen el febrer de 1959, trobada que va ser immortalitzada pels dos autors: Pla en diversos textos –l’homenot que va dedicar a l’assagista de Sueca el 1962 en el volum Notes per a Silvia–; Joan Fuster en el darrer acte públic en el qual va participar abans de morir, precisament una conferència sobre Pla, la gravació de la qual es pot veure a l’exposició, a banda d’altres testimonis audiovisuals. Entre d’altres atractius, a l’exposició també es podrà veure la màquina original amb la qual Fuster va escriure el seu volum més rellevant, Nosaltres els valencians, publicat el 1962.

 

 

A partir d’aquella primera trobada, Pla i Fuster van mantenir una conversa que va durar anys i que va adoptar formes diverses. Destaquen els encontres a l’Empordà i a l’Albufera i els viatges i excursions compartides, que van forjar i vigoritzar la consciència de la unitat cultural arreu dels Països Catalans. La seva contribució a mirar el país amb un punt de vista renovat i singular, queda palesa als seus assaigs i les seves guies sobre Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears. Són també testimoni d’aquesta amistat uns referents comuns, una rica correspondència i una fluida relació intel·lectual, que es tradueix sobre el paper: entre els múltiples textos que es van dedicar mútuament, destaquen, d’una banda, l’homenot de Pla a Fuster esmentat, i, de l’altra, el pròleg de Fuster a l’Obra Completa de Pla a l’editorial Destino, del qual n’exhumem l’original censurat.

Tot i ser grans conversadors, sense la seva solitud voluntària, sense una certa grafomania i voracitat lectora, sense una forta voluntat de posar l’estil personal al servei del país, la cultura catalana no seria la mateixa. Al marge de les diferències generacionals o ideològiques, la seva manera d’entendre la literatura i el país no només eren complementàries, sinó que mostren unes grans afinitats: referents literaris compartits, preocupacions semblants, dedicació paral·lela al periodisme, editors en comú. L’exposició il·lustra com les seves trajectòries particulars s’entrellacen entre articles, llibres i cartes; construint una posteritat de paper que ens permet apreciar-los, avui, com una unitat literària i com una sòlida columna que sustenta la cultura catalana de la segona meitat del segle XX.

 

 

Així ho detalla la mostra, estructurada en les quatre àmbits que defineixen els eixos més rellevants de la relació entre els dos autors, des d’abans de la seva coneixença fins a la seva vigència i actualitat: «Escriure a mà, escriure a màquina», on es dibuixa un perfil dels dos autors; «Mestres i idees, Idees mestres», que pivota sobre els referents i aspectes estilístics comuns; «Converses que duren anys», centrat en la seva relació personal i la visió del país, i de la unitat de la cultura catalana; i «Posteritat de paper», que reflexiona sobre el seu llegat intel·lectual sobre les generacions següents.

L’exposició compta també amb un catàleg que recull els materials de la mostra i que es completa amb les contribucions dels professors Antoni Furió, Xavier Pla i August Rafanell, la periodista i escriptora Lourdes Toledo i el cantautor Raimon, que il·luminen alguns aspectes de la relació entre els dos escriptors.

 



Una producció de la Fundació Josep Pla
Comissari: Antoni Martí Monterde
Octubre CCC, del 10 de març al 15 d’abril de 2023

Imatges:
1.- Joan Fuster i Josep Pla a Alacant, 1972 (Arxiu El Temps)
2.- Joan Fuster i Josep Pla a Cullera, 1964 (Autor: Francesc Giner Perepérez)
3.- Joan Fuster i Josep Pla a Alacant, 1972 (Arxiu El Temps)

AMB EL SUPORT DE