La nostra cuina en deu volums

La nostra cuina en deu volums

El proper 1 de desembre de 2022 a les 12.30h presentem una novetat ben cridanera: el cinquè volum de la Història de la cuina catalana i occitana (dedicat al bacallà, la carn i els menuts) de Vicent Marqués. La trobada amb amics i periodistes interessats en el tema permetrà evocar els altres quatre volums de l’obra ja publicats anteriorment a Edicions Sidillà.

En el tercer tom, dedicat a les llegums, l’arròs i la pasta, ja s’hi recollien algunes reaccions de personatges destacats del món gastronòmic, com ara Ferran Adrià: “Això és una obra d’art”. O Xavier Graset: “Una obra magna”. Per la seua banda, Colman Andrews ha deixat escrit: “Aquest és un llibre molt important i el començament d’una sèrie molt important”. Prèviament, el segon volum, dedicat a les olles i les verdures, va merèixer el premi Best of the World Cookbook Awards.

Vicent Marqués ha dedicat tota una vida a recollir receptes, a constatar la seua vigència (o caducitat), a introduir les variants comarcals d’un món tan ric com és el de la nostra cuina.

Mentre feia el servei militar (obligatori) prengué el costum de consultar en la Biblioteca Nacional llibres vells, històries del ric anecdotari de la cuina, revistes satíriques (en les quals el bon humor ha demostrat fer lliga amb la taula ben guarnida) i obres erudites per tal de fixar la diversitat i coherència d’uns sistemes de cuina que ens són estimats.

Aquesta enciclopèdia del gust acull milers de notes, versos, juguesques i curiositats collides en tota mena de biblioteques i arxius, entre els quals les Biblioteques Nacionals de Madrid i París i diverses hemeroteques.

La Història de Vicent Marqués tindrà, segons s’ha previst, deu volums de quasi mil pàgines cadascun. Una obra més que colossal: titànica. Una obra del seu autor i també d’Edicions Sidillà de La Bisbal d’Empordà que prengué interès per publicar-les.

Anteriorment, Vicent Marqués només havia publicat fragments o extractes d’una col·lecció destinada a ser memorable i la novel·la, premi València de narrativa, Nit de foc, publicada en Bromera.

A la presentació a l´Octubre CCC de València de la Història de la cuina catalana i occitana han estat convidats a més dels amics i tastaolletes, els periodistes Manolo Jardí, Emili Piera i Toni Mollà, a més dels informadors dels media valencians que molt poques vegades tenen l’oportunitat d’enfrontar-se amb un repte com el que representa aquest recull de la saviesa culinària de les nostres terres.

AMB EL SUPORT DE