Aufhebung Project és un projecte visual de l’artista valencià Alfonso Legaz que es pot veure a la llibreria-galeria Railowsky de València, patrocinat per la Fundació Railowsky. En ell ens planteja la realitat del gairebé 70% de la població que no visita museus. El retrat d’aquesta majoria indiferent posant en grans museus llança un interrogant sobre el sentit de la Institució avui.
L’evidència per a qui no pot evitar produir art visual és aclaparadora: es duu a terme aquesta producció dins d’una societat que majoritàriament n’és indiferent i, no obstant això, la pràctica artística visual és un missatge que busca inesgotablement connectar-se amb la societat on es produeix. El juny del 2016, el Centre d’Investigacions Sociològiques va publicar dades: el 70% de la població espanyola mai visita museus. Durant 2013, Alfonso Legaz, que casualment es trobava fotografiant interiors d’alguns museus, pren la decisió de fer protagonista de les sales d’exposicions a aquesta majoria de la societat que mai no la podries trobar allà dins: hi ha una Indiferència que pertany als cossos i les biografies, amb nom propi, que reclama atenció.
Senyals d’indiferència de Gina, dona transsexual activista en la lluita pels drets dels transsexuals a Barcelona, davant de l’obra “Gran blanc amb llauna blava”, d’Antoni Tàpies (Fundació Tàpies, Barcelona, 2014).
“Aufhebung” és un terme alemany ben contradictori que significa alhora suprimir i conservar. En ell va basar el filòsof Georg W. F. Hegel una part del seu Dialèctica. “Aufhebung” és una mecànica ideal sobre com un fet històric tracta de suprimir al precedent, i com al seu torn ell és suprimit pel que el segueix. “Tesi” contra “Antítesi”, sense suprimir ni eliminar-se, aconseguint una “Síntesi” amb el millor de totes dues. Així, “Aufhebung” suprimeix la immediatesa de tots dos instants històrics però els enriqueix.
A Aufhebung Project el museu i l’obra exposada són la Tesi; una persona que mai visita museus s’apodera d’aquest espai expositiu, actuant per la seua indiferència i per paral·lelismes de la seua biografia amb el sentit de l’obra que mostra aquest espai com l’Antítesi. El retrat fotogràfic de Legaz és la Síntesi que assumeix a tots dos i provoca nous diàlegs.
Senyals d’indiferència de Jesús, carnisser a Madrid, davant de l’obra “ Per a no morir-se de fam en l’art”, del grup CADA (Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid, 2016).
Un primer tast d’aquest projecte es va poder veure a l’Octubre CCC el setembre de 2015, a l’exposició col·lectiva Estratègies d’eixida (organitzada amb el Màster de Fotografia de la Universitat Politècnica de València).
D’altra banda, Alfonso Legaz va presentar també a l’Octubre CCC el seu projecte 20 ESPEJOS SUCEDEN l’any 2020, conjuntament amb la pintora valenciana Andrea Garay.
Senyals d’indiferència de Pepi, néta de víctimes de la dictadura franquista i activista per a l’exhumació de les fosses comunes del Cementeri General de València, davant de l’obra “Reserva de suïssos morts”, de Christian Boltanski (Institut Valencià d’Art Modern, València, 2014).
Aufhebung Project pot visitar-se a la llibreria-galeria Railowsky (Gravador Esteve, 34 – València) fins el dia 11 de setembre de 2021. A més s’organitzen una sèrie de tallers amb l’autor (8 i 22 de juliol) i de visites guiades els dimarts 6, 13, 20 i 27 de juliol. Per apuntar-se cal fer-ho a través del correu libreria@railowsky.com o al whatsapp +34 669 811 548.
Més informació:
—Alfonso Legaz
—Makma
—Valenciaplaza
—Levante
—ArteInformado
—
Imatge de capçalera:
Senyals d’indiferència d’Isa, cambrera a València, davant de l’obra “Retrat eqüestre de Francesc de Montcada i Montcada”, d’Anton van Dyck (Museu de Belles Arts, València, 2014).