Inauguració a l’Octubre CCC el dijous 7 de maig a les 20.00h.
Pàgines sense límits és una mostra de revistes que –en la majoria d’edicions que presentem–, les seues pàgines no estan impreses sobre paper, sinó que són formats tridimensionals. Són revistes objectuals en les quals els editors, escriptors, poetes i artistes busquen un altre suport que no són les pàgines a l’ús.
Container núm. 2 “Pura impresión” (1997). Revista independent d’art i creació. Departament d’Activitats Culturals de l’Escola d’Art de Granada. Fundadors: Gabriel Ramos García, Ángel Lozano, Ángel Sanz Montero i José Francisco González. Des de 1995 fins al 2003.
Basant-me en la col·lecció particular de l’editor i artista Pepe Murciego, he seleccionat unes quaranta revistes editades a l’Estat espanyol que mostren les diverses tendències i suports d’aquest sector, atenent especialment a les tècniques de reproducció i disseny editorial. El nexe comú de totes elles és la seua periodicitat.
Són revistes experimentals d’art i creació literària, d’art textil, fanzines, mail-art, poesia visual i experimental, pintura, dibuix, gravat (litografia, xilografia, calcografia), tècniques mixtes variades, fotografia, reprografies i infografies, art sonor, dansa, vídeo, teatre, performance… En definitiva, contenidors de creació on conviuen en harmonia totes les formes d’expressió artística, amb llibertat tècnica absoluta.
La Más Bella, número “Manual de Instrucciones” (2007). Revista experimental d’art i creació. Editada a Madrid per Pepe Murciego i Diego Ortiz. Des de 1993 fins l’actualitat.
Amb textos o sense textos, són revistes que transmeten emocions, que exigeixen al lector que mire, palpe, manipule o interactue, per provocar altres formes de lectura en les pàgines que no contenen paraules escrites.
Editors que entenen cada número com un projecte nou i distint a la resta, el primer pas dels quals és sempre la elecció d’un tema o lema monogràfic i una solució formal sobre la qual començar a treballar (La Más Bella). Editors el continent dels quals és sempre el mateix (Papel Engomado, Lalata). Editors que sorgeixen de la necessitat de donar una resposta alternativa a les publicacions encotillades de la poesia que recorrien un circuit oficiós d’autors i que poblaven el panorama editorial de l’estat a mitjan de la dècada dels vuitanta (Menú). Editors que sorgeixen com alternativa a la galeria i al llibre tradicional com a intercanvi de l’obra artística original (Take Away, CAPS.A.). Editors dels quals no trobem dues publicacions iguals, perquè es manipulen pàgina a pàgina (Fíjate).
Píntalo de Verde núm. -76 (1998). Revista objectual editada per Antonio Gómez. Mérida-Badajoz. Des de 1991 fins l’actualitat.
Són revistes “rares” que només es poden trobar a llibreries especialitzades, a museus o per subscripció –algunes ja desaparegudes– i els tiratges de les quals van des d’un únic exemplar fins als 1.000 exemplars.
Revistes que naixen de les converses als cafès, amb inquietuds, corrosives, necessitat de llibertat i voluntat d’entreteniment.
En definitiva, revistes gens convencionals, destinades a perdurar i convertir-se en objectes de col·leccionista pel seu tiratge curt i per la manipulació de les seues pàgines.
S.T. Libro Objeto núm. 7 (1998). Revista experimental, propera al llibre d’artista, de poesia visual i art objecte, editada a Madrid per Almudena Mora i Jesús Gironés, des de 1995 fins a l’actualitat.
En exposició:
Revistes Aire, Al Buit, Al-Harafish, Branques, Caja de Truenos, CAPS.A., Carpetas del Paraiso, Cauletes, Cave Canis, Container, El Costurero de Aracne, Fenici, Fíjate, Imbécil, LaLata, La Más Bella, Malalletra, Menú, Relligat/Assembling-Metronom, El Naufraguito, La Nevera, Pa’Comer’Aparte, Papel Engomado, Paper Mind, Píntalo de Verde, Salamandria, Sandwich Club, S.T. Libro Objeto, Texto Poético, La Ruta del Sentido, Take Away, Veneno, La Wevera, 598..
Lupe Frígols (comissària de la mostra)
Cartell de l’exposició: Ada Díez
L’exposició podrà visitar-se del 7 de maig al 6 de juny.
Col·laboradors: Institut Confuci – Universitat de València / La Nau – Universitat de València / Escola d’Art i Superior de Disseny de València / Rotulate