Projecció del documental de Javier Quintanilla i Frederic Ibáñez a l’Octubre CCC el dijous 14 de maig a les 19.00h.
La projecció estarà presentada pels dos directors i intervindran també Eric Gielen (president de l’AMPA del Col·legi Públic Emili Lluch de Nàquera) i Eva Grimaltos (presidenta de FAPA-València).
De la dinàmica balafiadora que es va instal·lar al País Valencià d’ençà de la dècada dels 90 fins l’inici de la crisi parla el documental En la mítica terra dels prodigis, que pren com a punt de partida la inacabada escola Emili Lluch, de Nàquera. Als pares i mares del centre, l’any 2009, els van prometre que els xiquets d’infantil deixarien d’assistir a classe en barracots. Un any després es van licitar les obres de construcció de les aules. Però des d’aleshores, les màquines no han mogut ni una sola pedra. “Res no en sabem- explica Javier Quintanilla, que durant anys ha estat vice-president de l’AMPA-. A Conselleria no ens donen cap resposta i ja portem cinc anys esperant”. Del neguit i la ràbia provocat per la incertesa, ha sorgit En la mítica terra dels prodigis, un documental dramatitzat on Sofia, una xiqueta de 10 anys, tracta d’assabentar-se per què la promesa d’una nova escola no arriba a substanciar-se mai.
El títol del documental, dirigit pel mateix Javier Quintanilla i per Frederic Ibáñez, ex-treballador de Canal 9, és ben entenedor: En la mítica terra dels prodigis és un documental que pren com a punt d’arrancada els problemes del CEIP Emili Lluch però que en realitat “condensa els balafiaments que ens han dut fins on ara estem”, segons indica Quintanilla, que és director de fotografia i que ha estat candidat als premis Goya. El documental ha comptat amb la complicitat dels representants polítics dels partits de l’oposició. Ximo Puig (PSPV-PSOE), Mònica Oltra (Compromís) o Ignacio Blanco (Esquerra Unida) són algunes de els persones a qui Sofia inquireix a propòsit del futur de la seua escola.
El repartiment compta, a més, amb moltes altres personalitats públiques: el catedràtic de geografia humana de la UV, Joan Romero; l’autor de Tierra de saqueo, Sergi Campillo; la presidenta de FAPA València, Eva Grimaltos; la portaveu de l’Associació de Depenents i Cuidadors, Palmira Castellano; i el portaveu sindical de RTVV Vicent Mifsud. “No es tractava només de parlar de la nostra situació particular sinò de donar veu a altres col·lectius”, explica Quintanilla. En la mítica terra dels prodigis també hi ha reflectida la lluita del col·legi Cremona, d’Alaquàs, que la Conselleria d’Educació vol tancar.
Projecció inclosa en el cicle de Cinema Social.
Text de Violeta Tena (El Temps)