Spectra. Quart Simposi Mundial sobre Teories de la Conspiració

Loading Activitats
  • This activitat has passed.

Spectra. Quart Simposi Mundial sobre Teories de la Conspiració

S/11 = 11/S

Aquesta edició S/11 vol commemorar dos aniversaris obligats, veritables ‘musts’ a l’univers conspiratiu (i extra-conspiratiu): D’una banda, el 10 aniversari de l’11/S, per a molts un auto-colp d’estat que els EEUU van idear i que ha canviat la fesomia geoestratègica del món. De l’internet blockbuster September Clues a David Lynch parlant de l’11/S, passant pel documentaloïd de Jesse Ventura a la seua sèrie televisiva Conspiracy Theory, l’esfondrament de les torres bessones serà present aquesta edició.

D’altra banda el passat 26 d’abril es compliren 25 anys de l’accident de Txernòbil, un fet que va generar molta desinformacio i ocultació d’informació, com es pregunta Rein F. Deer al seu article, “Was Chernobyl a cunning KGB conspiracy?” (Fou Txernòbil una ingeniosa conspiració del KGB?). Veurem el documental “Radiofobia” i Alex Mendibil ens parlarà de la seua estada a La Zona, Txernòbil i Pripyat.

La música tindrà també presència amb les rockspiracions que ens desvetllarà un veritable popòleg com es el periodista Eduard Guillot. Javier Cavanilles li farà el tratge a l’actualitat parlant-nos del Monstre d’UtØya, el mass murder noruec. També comptarem amb el traductor Juan Gabriel López Guix parlant-nos d’un llibre tan conspirat com és la Biblia. Els convidats “aliens” aportaran una micro-retrospectiva de l’obra de l’holandès Floris Kaayk, l’autor del curt paranoic Metalosis Maligna. L’anglès Mark Pilkington, editor de Strange Attractor, ens parlarà a Mirage Men del folklore que rodeja el fenòmen OVNI. La cloenda d’excepció de Spectra anirà a càrrec de la sonic agent Nad Spiro, estrenant en directe el nou material que conforma el seu treball musical Atomic Spy.

Xtra-Spectra Com bonus track per aquesta edició, tindrem els matins dels tres dies del simposi projeccions de material audiovisual amb dos cicles: Hollywood paranoic i Conspira/docs. Al primer podrem gaudir de la coneguda com a “trilogia paranoica” del director John Frankenheimer, incloent-hi The Manchurian Candidate (“El mensajero del miedo”), mítica peça sobre el control mental. Conspira/docs inclourà documentals que analitzen mediàticament les imatges de l’11/S (September Clues), neguen l’existència del SIDA (House of Numbers) o adverteixen sobre un edulcorant decididament sinistre, l’aspartame, present, entre d’altres productes, a xiclets o refrescs (Sweet Misery), edulcorant contra el qual onze anys enrrera el llibre pOp cOntrOl ja ens posava en guàrdia.

Spectra. Un encontre NeoConsp (Segueix en contacte Segueix contactat)

Direcció del simposi: Miquel Ibáñez i Emili Payà

PROGRAMA

Dimecres 26
–10.00h. Hollywood Paranoic / Trilogia John Frankenheimer: “The Manchurian Candidate”
–12.15h. Conspira/docs/sida: “House of Numbers”
–18.15h. Conspira/doc: Jesse Ventura: “Conspiracy Theory – 11S”
–19.00h. Conferència “La Bíblia: llibre i traducció”, per Juan Gabriel López Guix
–20.00h. Conferència “Rockspiranoia: conspiració i rock” a càrrec de d’Eduard Guillot + bonus track: “Born Free”, de MIA.
–20.50h. Presentació del programa “Escépticos” d’Euskal Telebista (que presenta Luis Alfonso Gámez i dirigeix José A. Pérez) i projecció del capítol “¿A ti te funciona?” sobre teràpies alternatives. La presentació anirà a càrrec de Fernando L. Frías.

Dijous 27
–10.00h Hollywood Paranoic / Trilogia John Frankenheimer: “Seven days in may”
–12.15h Conspira/docs/aspartame: “Sweet misery”
–18.30h. Projecció 11/S South Park: “Mistery of Urinal Deuce”
–19.00h. Conferència “L’11/S més psicotrònic”, a càrrec de MK Ibáñez
–19.30h. Projecció del curt “Metalosis Maligna”, de Floris Kaayk
–20.00h. Projecció del curt “The Order Electrus” de Floris Kaayk
–20.10h. Conferència “La realitat com f/x”, a càrrec de Floris Kaayk, més projecció del seu curt “The origin of creatures”
–21.00h. Conferència “Anders Breivik: horror ØslØ”, a càrrec de Javier Cavanilles

Divendres 28
–10.00h. Hollywood Paranoic / Trilogia John Frankenheimer: “Seconds”
–12.15h. Conspira/docs/11-S: “September Clues”
–18.15h. Conspira/doc: “Radiofobia”, de José Soto i Alex Mendíbil
–19.15h. Conferència “Txernobilia, 1986-2011: 25 anys a La Zona”, a càrrec d’Àlex Z
–20.00h. Conferència “Mirage Men: folklore generat pel fenòmen OVNI”, a càrrec de Mark Pilkington
–21.00h. Cocktail “Agent orange” i sorteig d’un original “Conspiracy Digest” de 1979
–21.15h. Concert de clausura: “Atomic Spy”, a càrrec de Nad Spiro (live)

PARTICIPANTS

Mark Pilkington Home amb una curiositat militant, escriptor, editor, músic…, amb Mark Pilkington som davant d’un modern home del renaixement. Interessat particularment per les franges més peculiars del coneixement, entre 2003 i 2005 va signar “Far Out”, una columna a The Guardian, on reflexava històries com a mínim curioses de la ciència. L’any 2001 va organitzar una trobada on va reunir noms que després han sonat al món del fet conspiratiu: Alex Jones –el tea party de la conspiranoia americana- Ken Hollings –molta gent recorda encara la seua presència a Spectra/2 presentant “Welcome to Mars”, llibre publicat a l’editora d’en Mark, Strange Attractor. A aquella reunió hi era també Jon Ronson, que pot sonar-vos com l’autor del llibre en què s’inspirà la película “Els homes que fitaven les cabres”. Mark ve a Spectra a presentar-nos el seu darrer llibre “Mirage Men”, on es capbussa al folklore que ha desfermat des de fa dècades el fenòmen OVNI/alienígena. Un must, imprescindible.

Floris Kaayk Nascut l’any 1982, Floris Kaayk és un dels euro-talents al terreny del 3D i els efectes especials. El seu treball té sense cap dubte un to del tot post-industrial, una mirada fascinant i perversa sobre el cos o la natura, com podia tenir a la seua edat un monstre com David Cronenberg. El primer cop que es va fer una projecció d’algun producte Kaayk a tot l’estat va ser a la presentació d’ultraBrutal el llibre-atemptat de Mike Ibáñez a Barcelona, el març de 2010. El seu curt inquietant “Metalosis Maligna” va deixar a la gent flipant. Spectra té el privilegi de portar l’autor per primer cop a casa nostra, fent una breu retrospectiva dels seus treballs i una xerrada on Floris parlarà del seu modus operandi. ¿On són els limits de la manipulació de les imatges? ¿Es pot manipular la realitat?

Eduardo Guillot Veterà periodista especialitzat en cine, música i cultura popular, ningú millor que Eduard Guillot per parlar-nos del que a Spectra hem batejat com Rockspiranoia, les conspiracions del rock, del rock com a conspiració o d’un munt d’informació sucosa sobre els fets que han envoltat una de les cultures més influents al món occidental des de fa 60 anys. A banda dels seus clàssics llibres noranters sobre Ramones (respect!) o del Super-Home del rock com Iggy Pop (és Iggy Pop un reptilià dels que parla David Icke?), Eduardo signa a revistes com Rockdelux, la cartellera del diari Levante, a webs com EfeEme, així com porta la direcció del festival Foc Cinema a Moncofa. Un veritable tot-terreny de la cultura pop.

Alex Z Darrera d’Alez Z o Alex Zinéfilo es troba amagat l’Alex Mendíbil, guionista de ficció i documental i gran coneixedor i degustador de la cultura popular menys complaent. Distribuidor del cine fantastic/gore, comissari juntament amb un altra referent com Jordi Costa de l’exposició Plagiarismos, Alex va seer Commander in Chief de Mundo Depravados, un fanzine canyero bàsic per un apropament heterodoxe a la corrent post-industiral que després tindria la seua versió on-line. Actualment manté el blog de referència dedicat al director d’ultraculte Jesús Franco. Alex Z ve a Spectra per parlar-nos d’una experiència força exclusiva i del tot post-industrial: haver estat a La Zona ¿quina Zona? Fàcil: Txernòbil. Aquest 2011 s’han complert 25 anys de l’explossió (¿casual, deliberada?) del reactor de la central nuclear ucraïnesa. És un bon moment doncs per apropar-nos-hi de la mà de l’Àlex.

Javier Cavanilles Sospitós habitual d’Spectra, una conspiració en soi meme. No cal dir més de Javier Cavanilles (vid. Spectra 1/Spectra/2 Spectra/3). A Spectra/4 ens parlarà de Control Mental, un veritable item dins del folk conspiranoic, des del mític programa MK-Ultra fins l’Unabomber, passant per l’actualitat d’Anders Behring Breivik, el Monstre d’Utöya, o el Jared Lee Loughner, el mass murder de Tucson.

Nad Spiro Darrera de Nad Spiro diuen que es troba camuflada una espia sònica afincada a Barcelona fa molt de temps, la qual es rumoreja va tocar la guitarra a formacions simplement llegendàries com Psicópatas del Norte o Tendre Tembles, representacions de l’underground més underground de l’època. Certs informes detecten activitat posterior a formacions com Mohochemie. Subliminals, treballs de control de so, manipulacions sòniques són algunes de les malifetes que se li atribuiexen a la Nad. Ella emprarà la guitarra com si fos una metralleta, assolint veritables ràfegues de so i suggestió. Després de publicar vs. Enemigos de Helix, Fightclubbing i Tinta Invisible, a Spectra/4 Spiro presenta en primícia material del seu darrer treball, Atomic Spy, la imatge del qual serà l’obra del gran Josep Renau La pau és amb ells. Nad Spiro: un soundtrack ple de missatges xifrats.

Juan Gabriel López Guix La seua dedicació professional a la traducció com professor titular a la Universitat Autònoma de Barcelona i traductor d’autors com Michel de Montaigne, Lewis Carroll, Saki o Tom Wolfe, ha fet que en Juan Gabriel López Guix esdevinga un veritable expert en les traduccions d’un llibre extrany com és “Els protocols dels Savis de Sió”: la seua col.lecció d’edicions d’aquest llibre és una conspiració en soi meme. Però per la seua visita a Spectra hem demanat al Juan Gabriel que ens parle d’un llibre tant o més conspiratiu que els Protocols i del qual també és un expert, EL llibre per definició: La Biblia, objecte clau de la cultura occidental, font d’enigmes i controvèrsies que poden extendre´s de retruc a la jurisdicció del convidat, la traducció i/o les traduccions, la versió i les ¿per-versions?, esdevenint un text decididament fascinant.

MK Ibáñez Un joc de rol que prediu a les seues cartes anys abans l’atemptat de l’11/S, les extranyes paraules que deletregen els nens durant la visita de Bush a una escola el matí del 11 de septembre, o els inserts tòxics de la CNN durant aquella jornada són alguns dels exemples que el sospitós habitual MK Ibáñez aportarà per il.lustrar la faceta més psicotrònica del 11/S

Fernando L. Frías A més de ser advocat, soci fundador del Circulo Escéptico i membre de l’ARP, Sociedad para el Avance del Pensamiento Crítico, Fernando L Frías manté els blogs “El Fondo de Asunto”, “El Remedio Homeopático de la Semana” i “La lista de la Vergüenza”, dedicat aquest darrer a reflectir les titulacions pseudo-científiques que s’imparteixen a moltes universitats. Fernando confessa que quan era nen va provar l’acupuntura per evitar la caiguda del cabell; avui és rotundament calb.

Més informació a spectra.cat

octubre 26 2011

Detalls

Inici: 26/10/2011 | | 00:00
Fi: 28/10/2011 | | 00:00
Activitat categories: ,

Recinte

Sala d’actes

AMB EL SUPORT DE