activitats

21.05.2019

Conferències i congressos

26.03.2019 |

Igualtat lingüística. Capgirar el desús i la subordinació

19.00h al hall


Presentació del treball Igualtat lingüística. Capgirar el desús i la subordinació, de Francesc Esteve i Alfons Esteve (Onada)

Una proposta de llei d'igualtat lingüística i un model per al canvi

Presentació:
--Ferran Suay, vicepresident d'Acció Cultural del País Valencià

Ponents:
--Susanna Pardines, coordinadora del Laboratori d'Identitat i Cultura de la Fundació Nexe
--Miquel Àngel Pradilla, professor de la URV i membre de l’IEC
--Vicenta Tasa, professora de Dret Constitucional de la UV
--Francesc Esteve, tècnic lingüístic del Servei de Política Lingüística de la UV i autor del llibre
--Alfons Esteve, cap tècnic del Servei de Política Lingüística de la UV i autor del llibre

L’11 de març de 2015 Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i les cinc universitats públiques valencianes van fer pública una proposta positiva que significava un pas clau en política lingüística: marcar-se com a objectiu una Llei d’Igualtat Lingüística. Tal com es va dir en el document que es va presentar en aquell acte (“Per una nova i efectiva Llei d’Igualtat Lingüística. Principis bàsics i àmbits d’actuació pràctica”), cal un nou “marc” (la igualtat i, per tant, garantir la no discriminació per raó de llengua) i una llei que supere la tradicional reducció de la llengua a l’àmbit educatiu (i que, per tant, contemple tot els àmbits d’ús) i que vaja més enllà de la també tradicional expressió de bones voluntats.

Aquella proposta ha fet el seu recorregut, i durant els últims anys cada vegada més agents socials han assumit i fet seua aquesta proposta, de tal manera que a hores d’ara ja s’ha aconseguit que siga majoritària en l’àmbit de les organitzacions i persones que treballen en favor de la nostra llengua.

Per això, i en el context del nou cicle electoral i polític, Acció Cultural del País Valencià fa un nou pas endavant, i presenta una proposta concreta i completa de Llei d’Igualtat Lingüística, com a model a partir del qual es puga treballar i com a objectiu de la propera legislatura. Perquè quan els temps canvien, no podem continuar fem el que ja fèiem, sinó que hem de fer noves passes endavant amb rigor i ambició, propostes concretes, positives i possibles, i treballar per guanyar el màxim consens entorn d’elles.

Aquesta proposta ha estat editada en forma de llibre per a garantir també una distribució general. Perquè marcarà el camí del treball per la llengua al nostre país els propers temps, com a fita que ens pot permetre fer un pas endavant clau. Acció Cultural obre el camí i fa la proposta.

Fòrum limitat: cal confirmació de l’assistència al correu info@acpv.cat

---
Organitzat per ACPV

© 2008 Octubre CCCC

C/ Sant Ferran, 12 - 46001 València. Tel. (0034) 96 315 77 99