activitats

27.05.2020

Exposicions

Des del 21.06.2018 fins al 21.07.2018

Bipolaritat, de Tomeu Coll

Sala d'exposicions


Inauguració: dijous 21 de juny a les 19.30h. A càrrec de l’artista acompanyat per Fanny Tur (consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears) i Ricard Pérez (gerent de la Fundació Baleària).
Breu recital dels poetes implicats a l'exposició a càrrec de Begonya Pozo, poeta i responsable de Cultura, Igualtat i Polítiques Inclusives de la Universitat de València.

Aquesta exposició reinicia les activitats de l'Espai Illes Balears de l'Octubre CCC.


“Sempre he treballat amb un fil conductor que fabrica una història narrativa i unifica les obres que conformen una exposició. Tota la producció està molt lligada a la meva forma de pensar, representant pensaments, opinions, crítiques o sensacions del món que m'envolta. Aquests fets han donat peu a que una de les fonts més grans d'inspiració han estat les paraules (sempre interpretades d'una forma molt lliure i personal), a vegades en forma de petites cites ("Frases" 2004, "Palabras pintadas" 2007, "Jugant en silenci" 2014), d'altres fent referència a la filosofia ("Retalls de memòria" 2015, "La Caverna" 2016) o en altres casos formant poemes ("Aquest Cor de terra, 2012). La relació amb la poesia també és present a col·lectives com "Rompre els murs del silenci" amb en Sebastià Sansó, "UIB 40 anys, 40 poetes i 40 artistes" amb Sebastià Alzamora" o "Projecte Versus" amb Lucia Pietrelli.

Aquesta sèrie sorgeix de la necessitat d'establir vincles, o d'entendre'ls, entre la solitud i la massificació, el taller i el carrer, la família i l'egocentrisme, el poema i el lector, l'abstracció i la figuració, la realitat i els somnis, la voluntat i el deure, el quadre i l'espectador, la paraula i la imatge... en definitiva, sorgeix d'una necessitat imperativa d'autojustificar el perquè d'uns actes que oscil·len entre dos mons, entre els dos pols que de forma temporal i inestable em donen la felicitat.

Dins aquest context de dualitat, acaba sorgint sempre la simbiosi art-paraula, situant en el rerefons del llenç, uns poemes dels darrers llibres de quatre poetes amb qui, per diferents motius, m'hi sent molt còmode: "Mitologia"de Pere Joan Martorell, "V" de Lucia Pietrelli, "Afollada" de Laia Martínez i "Tavernàries" de Manel Marí.

Aquest projecte va arrancar oficialment el mes de juny del 2017, quan vaig tenir el consentiment dels poetes. El resultat són desset quadres (de mitjà i gran format) i quatre papers on hi ha una simbologia i unes tonalitats per a cada escriptor. Tot i ser una mateixa sèrie, s'identifiquen quatre subgrups, en referència a cada un dels autors.”

Tomeu Coll, Biniamar, maig de 2018


Exposició organitzada per la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears i Acció Cultural del País Valencià.
Col·labora: Fundació Baleària.

---
Entrada lliure.
Horari de visites
-De dilluns a divendres: de 9h a 21h
-Dissabtes matí: de 10h a 14h
-Dissabtes vesprada, diumenges i festius tot el dia: tancat

© 2008 Octubre CCCC

C/ Sant Ferran, 12 - 46001 València. Tel. (0034) 96 315 77 99