activitats

14.11.2019

Exposicions

Des del 11.01.2017 fins al 28.01.2017

Els ‘Niños de la Guerra’ expliquen la seva vida, expliquen la teva història

Sala d'exposicions


Inauguració: dimecres 11 de gener a les 19.00h.
Presentació a càrrec de Dolores Cabra (secretària general de l’associació Archivo, Guerra y Exilio i coordinadora de l’exposició), Josep Fernández Trabal (cap de l’àrea de Fons Històrics de l’Arxiu Nacional de Catalunya) i Alejandra Soler (exiliada a l’URSS i mestra dels xiquets espanyols que el règim soviètic havia acollit).

--

Entre el mes de març de 1937 i el novembre de 1938, en el marc d’un acord amb la Unió Soviètica, el Govern de la República va enviar a l'URSS gairebé 3.000 nens i nenes per a protegir-los de la guerra. Molts eren orfes o fills de lluitadors al front i van rebre una gran acollida popular i de les autoritats, però l’estada que havia de ser temporal es convertí en un exili forçós que va marcar del tot les seves vides.

Aquesta exposició explica la història dels anomenats “Nens de la Guerra” a partir de les vivències dels mateixos protagonistes recollides, majoritàriament, en els documents textuals i gràfics del fons Centro Español de Moscú, donat per l’Asociación Archivo Guerra y Exilio (AGE) a l’Arxiu Nacional de Catalunya. Narra un dels més bonics capítols de la solidaritat entre els pobles: l’acolliment dels nens refugiats de la guerra. Va ser una actuació profundament humana, que crida positivament l’atenció en el context actual.

--

Una exposició de l’Asociación Archivo Guerra y Exilio (AGE) / Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) / Centro Español de Moscú (CEM) / Fundación Nostalgia (F-N)

Comissari: Juan Barceló (vocal de la Junta Directiva d'AGE)
Coordinació: Dolores Cabra (secretària general d'AGE)
Documentació: Josep Fernández Trabal i Pilar Frago (ANC)

---
Entrada lliure.
Horari de visites
-De dilluns a divendres: de 9h a 21h
-Dissabtes matí: de 10h a 14h
-Dissabtes vesprada, diumenges i festius tot el dia: tancat (excepte en els casos que hi haja altres activitats)

© 2008 Octubre CCCC

C/ Sant Ferran, 12 - 46001 València. Tel. (0034) 96 315 77 99