activitats

14.11.2019

Exposicions

Des del 29.11.2013 fins al 04.01.2014

'Icones del Destí', de Luis Baylón i Judas Arrieta

Sala d'exposicions


Exposició organitzada per l'Institut Confuci de la Universitat de València (amb motiu del seu 6é aniversari) amb la col·laboració de l'Octubre CCC i la Diputació de Barcelona

Comissària: Lupe Frígols

Aquesta mostra recull dues visions de la cultura xinesa, des de la pintura, el dibuix i la fotografia.

L'obra del fotògraf Luis Baylón (Madrid 1958), autor de referència i reporter urbà per excel·lència, presenta una sèrie de retrats dels habitants de Pequín en blanc i negre, mostrant el caràcter d'una població que oscil·la entre la familiaritat i la modernització més extrema. "Mes pequinès" recull la imatge d'una població anònima front a una ciutat que emergeix a les olimpíades del 2008, inundada per grans construccions de Koolhaas , Herzogs i Fosters que envaeixen, amb la seva bellesa i grandesa, la petita quotidianitat dels seus habitants .
El projecte que es presenta està realitzat en l'any 2007. Imatges de soldats, cuiners, gent gran, nens o escombriaires, les mirades atentes dels quals conviuen entre el vell adagi de l’"essència xinesa" i l'espectacularitat de la "tècnica occidental". Fotografies que ens mostra l'hospitalitat, tranquil·litat, adaptació i empatia dels habitants davant d'un espectacle al qual semblen ser immunes. I és que els pequinesos, tot i la gran febre del consum que els encomana, mantenen en la seva memòria l'humor i la saviesa tradicional d'una societat que sap del misteri d'estar viu . Avantguarda i postmodernitat benestant, que comporta èxodes i anuncia un món per a l'altre, un món per a aquell qui expandeix la seva ciutat. Les fotografies de Baylón ens descobreixen en els carrers de Pequín aquest cos a cos, aquesta interrelació entre tradició i modernitat, d'assimilació i convivència. Imatges que ens revelen a través del seu objectiu, i amb la més absoluta respectabilitat, l'alegria, la bellesa, la solitud, l’amor i l’humor d'una població que ens descobreixen a uns en els altres .
Luís Baylón ha realitzat nombroses exposicions individuals i en grup i la seva obra forma part d'importants col·leccions públiques i privades . A finals dels 80 munta estudi amb Quico Rivas i García- Alix a Vallecas i al 94 es produeix la seva trobada decisiva amb Bernard Plossu, Cualladó i Javier Campano . En 1998 va participar en la primera edició de PHotoEspaña, i entre les seves exposicions amb llibre més importants destaquen Guirigato, al Canal de Isabel II , amb motiu del Premi de Fotografia de la Comunitat de Madrid 2001 (en la seva primera edició); Benarés , en el Museo das Peregrinacións, a Santiago de Compostel·la, el 2005, i Autogarabatos, al Museu de Terol (2009), després de l'adjudicació de les Beques Endesa 2005. Baylón també destaca per les seves portades per a discogràfiques com Polygram i de marques com Swatch. Ha col·laborat en publicacions com Ajoblanco, El País Semanal, El Europeo, El Mundo Magazine o Tentaciones .

Judas Arrieta (Hondarribia, 1971) indaga a través de la fusió de la iconografia popular xinesa i occidental pels diferents elements folklòrics i la idiosincràsia pròpia de les dues cultures . Convulsiva anàlisi de forma irònica a la comunicació de masses a través d'una sèrie d’imatges agitades, resultat d'un compendi superposat de superherois del cinema, del Kung Fu, d’herois com Bruce Lee, companyies cinematogràfiques com la Shaw Brothers d’Hong Kong, personatges del còmic, pintura tradicional de paisatge, arquitectures contemporànies, cal·ligrafia o dracs , en una estètica al més pur estil cartoon .
La mostra està composta per una sèrie d'acrílics i dibuixos i està acompanyada pel mural "Kung Fu Art". En aquest hi ha una recerca personal a través del gest pictòric enfront del llenç blanc i l'art marcial, com a procés de superació personal en l'execució artística. El Kung Fu com a element vertebrador cultural entre la Xina tradicional i moderna, conjugada amb la influència occidental i viceversa . Narració que transcorre d'una imatge a una altra superposada sense necessitat de donar comptes del procés temporal. Gestos que l'artista repeteix innombrables vegades com un autèntic mestre wushu de la pintura , reapropiant-se de signes i imatges preses del Kung Fu, i que comportaria un diàleg entre el llenguatge del cos i el dibuix, entre la manera de narrar i la seva seqüència temporal en l'actual comunicació de masses, entre la pulsió personal a l'autor i el món que l' envolta .
El resultat és una obra amb un marcat caràcter vitalista , que s’apropa a una estètica i temàtica fílmiques que transcendeixen la història, convertint als seus herois en personatges inoblidables per a la memòria social, generant la sensació de tenir el futur en el passat . En definitiva, l'autor descriu els pensaments de la forma més ràpida, tornant al dibuix i al còmic amb intensitat entenent-lo no només com un llenguatge abstracte conformat per icones populars, sinó com una relectura de la voràgine cultural pròpia de les nostres societats .
Arrieta ha estat primer premi de Generación 2006 de Caja Madrid. Ha exposat al Museu Guggenheim de Bilbao, l'Institut Cervantes de Pequín, la Sala BBK de Bilbao , la Korjaamo Gallery d'Hèlsinki , la galeria AJG de Sevilla o ARCO a Madrid. La seva obra es troba en col·leccions tan importants com la Institution of Chinart Museum de Pequín, al Guggenheim de Bilbao, la fundació Antonio Pérez de Conca, Casa Àsia de Barcelona o l'ambaixada d'Espanya a Tòquio.

Entrada lliure.
Horari de visites
-De dilluns a divendres: de 9h a 21h
-Dissabtes matí: de 10h a 14h
-Dissabtes vesprada, diumenges i festius tot el dia: tancat (excepte en els casos que hi haja altres activitats)

© 2008 Octubre CCCC

C/ Sant Ferran, 12 - 46001 València. Tel. (0034) 96 315 77 99