activitats

21.05.2018

Els tallers de l'Octubre

Curs monogràfic de cinema de terror

Curs monogràfic impartit per Joaquín Vallet
Tots el dimarts (vuit sessions) de 17h a 20h
Data d'inici: 7 de gener de 2014
Data d'acabament: 25 de febrer de 2014


DESCRIPCIÓ

Potser, cap de les emocions que busca l'espectador quan es situa davant d'una pantalla no siga tan poderosa com la que integra el cinema de terror en les seues mil formes i vessants. És la sublimació de l'art de la representació, una via catàrtica que ens allibera d'impulsos instintius reflectint en les seues imatges una condició de la qual volem no ser conscients. És, en definitiva, la forma més nítida d'exposar els subestrats de la condició humana. Els diversos períodes que ha conegut el gènere han servit, tanmateix, de nítid reflex de la situació social del moment. Les pel·lícules de la Universal dels anys trenta materialitzaven en terribles monstres la brutal crisi econòmica que assolava Estats Units. Les manieristes produccions dels seixanta, el deliri d'una dècada i la seua evolució ideològica. L'agre realisme dels anys setanta i vuitanta, la crisi d'identitat d'una societat perduda entre els seus propis fantasmes. A causa de tot això, el cinema de terror sempre ha sigut un gènere a banda d'entre tots els que componen la infraestructura del Setè Art. Els moviments que ho conformen poc o res tenen a veure amb els que anaven succeint-se al cinema "convencional" i l'autonomia de les seues creacions ha desafiat constantment les normes de censura establertes.
Aquest curs fa un recorregut pels periodes més importants de la història del cinema de terror, analitzant detalladament els aspectes trascedentals de cadascun d´ells, així com les pel·lícules més importants.


TEMARI I PROJECCIONS

--Periode mut: Das Cabinet des Dr. Caligari (Robert Wiene, 1919)
--Classicisme I: The Black Cat (Edgar G. Ulmer, 1934)
--Classicisme II: Night of the Demon (Jacques Tourneur, 1957)
--La revolució de la Hammer: The Brides of Dracula (Terence Fisher, 1960)
--Altres tendències europees: Les yeux sans visage (Georges Franju, 1960)
--Una illa dintre del gènere: The Innocents (Jack Clayton, 1961)
--Itàlia, gòtic i giallo: Operazione paura (Mario Bava, 1966)
--EEUU anys 70, la ruptura: The Texas Chain Saw Massacre (Tobe Hooper, 1974)


PROFESSOR

JOAQUÍN VALLET RODRIGO (València, 1978) Escriptor, crític i historiador cinematogràfic. Autor dels llibres “Joseph Losey” (2010), “Terence Fisher” (2013), editats per Cátedra en la col·lecció Signo & Imagen - Cineastas, i “Diccionario de películas. El cine de terror” (2012), editat per T&B Editores. Ha treballat per a la distribuïdora Avalon als extres i la confecció dels Cuadernos Filmoteca FNAC de vàries de les seves edicions en DVD, així com per a l´editorial Notorious en la redacció de nombrosos llibrets per a les seves col·leccions Los Imprescindibles, Cineclub i Los Imprescindibles del Cine Mudo. Iniciat al món de la crítica a partir de l´any 2003 a la web “Miradas de Cine”, és membre de l´Asociación Española de Historiadores del Cine (AEHC), l´Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics (ACCEC) i ha colaborat a les revistes “Versión Original”, “ScifiWorld”, “La Furia Umana” així com en la publicació peruana “Godard!”. També ha dirigit diversos curtmetratges, aconseguint una vintena de guardons a festivals com Cinema Jove o els Premis Tirant, a més de nombroses seleccions. Actualment, ha participat en l´obra col·lectiva “Cine XXI. Directores y direcciones” (2013), editada per Cátedra i coordinada per Hilario J. Rodríguez i Carlos Tejeda, a més de dirigir el festival de curtmetratges K-lidoscopi.


IMPORT I MATRÍCULA:

--Pagament únic: 75 euros
(nota: el curs es realitzarà a partir d'un mínim de 10 participants)

- Per a fer el curs, cal que us matriculeu en el formulari que apareix més avall. Forma de pagament: ingrés del pagament únic al núm. de compte de La Caixa 2100-0700-12-0200294927. Al rebut bancari heu d'escriure en l'apartat de Concepte “Curs de cinema de terror” i en Nom del beneficiari "Acció Cultural del País Valencià" i l'heu d'enviar a l'Octubre CCC, c/ Sant Ferran, 12. 46001 València. Els rebuts els podeu enviar per correu ordinari a l'adreça anterior a l'atenció de “Lorena Tomàs” o per e-mail a l'adreça ltomas@octubre.cat

Matricula't

© 2008 Octubre CCCC

C/ Sant Ferran, 12 - 46001 València. Tel. (0034) 96 315 77 99