activitats

20.10.2019

Els tallers de l'Octubre

Des del 14.09.2012 fins al 28.06.2013

Curs d'història del cinema

Curs monogràfic impartit per Ramon Alfonso i Joaquín Vallet
Durada: 120 hores
Tots el divendres de 17h a 20h
Data d'inici: 14 de setembre de 2012
Data d'acabament: 28 de juny de 2013

DESCRIPCIÓ
Vivim en una societat essencialment audiovisual. Tota la informació a què accedim diàriament es basa en uns codis formals i estètics que s'han anat assentant al llarg de les dècades. És evident que el cinema, com a mitjà de masses, ha esdevingut el pilar fonamental de tot això. Les seues característiques industrials han marcat el procés tècnic de la societat contemporània i, també, els trets estètics i ideològics que ha anat exhibint al llarg dels anys, han resultat transcendentals a l’hora d'establir els paràmetres conceptuals de la societat. Tant pel que fa al seu vessant més intel·lectual com, sobretot, el més popular.
Davant d'això, conèixer la Història del Cinema esdevé un element importantíssim per a assimilar no pocs dels aspectes que ens envolten diàriament. De la mateixa manera, la seua importància artística representa un terreny tan apassionant com, paradoxalment, poc conegut o estudiat dins dels programes docents. Inclús en matèries tan íntimament relacionades com la Comunicació Audiovisual o la Història de l'Art on, simplement, és una assignatura optativa.
Per tot el que s´exposa, aquest curs de 120 hores lectives pretén remeiar aquesta situació, oferint a l'alumne una panoràmica rigorosa i efectiva de la història cinematogràfica des dels seus orígens fins als moviments més importants dels últims anys. Un primer capbussó en les procel·loses aigües d'un art en contínua evolució.

CONTINGUT

PRIMER TRIMESTRE: PERÍODE MUT (1895-1930)

EL NAIXEMENT DEL SETÈ ART
-Orígens del Cinematògraf. Edison, Lumière i altres inventors.
-Expansió del Seté Art. Méliès i el cinema-espectacle.
-L´Escola de Brighton. Pathé-Gaumont i la "Film d’Art". El gènere històric.
-David Wark Griffith.
-Chaplin, Keaton i el film burlesc.

ESPLENDOR INDUSTRIAL I ARTÍSTIC
-L´expresionisme alemany.
-Carl Theodor Dreyer. Dinamarca i el cinema suec.
-Espanya i les avantguardes franceses.
-Vertov, Eisenstein i l´escola soviètica.
-Hollywood, la gran Meca del Cinema. King Vidor.

SEGON TRIMESTRE: PERÍODE CLÀSSIC (1931-1958)

L´AUGE DE HOLLYWOOD
-El naixement del sonor
-El cinema pre-codi Hays. L´"Star-system".
-Europeus a Hollywood. El cinema de gènere
-Citizen Kane i Orson Welles
-El món en guerra. Cinema de propaganda.
-La "caça de bruixes". Generació perduda i generació de la violència.
-Supervivència de Hollywood. Televisió i gran pantalla.

RESPOSTA EUROPEA I ORIENTAL
-El cinema britànic de postguerra.
-Clair, Renoir i l´avantguarda del realisme poètic.
-El neorrealisme italià. De Sica, Rossellini.
-Film d´autor. Buñuel, Bresson, Bergman.
-Berlanga, Bardem. El nou cinema espanyol.
-El cinema japonés: Mizoguchi, Ozu, Kurosawa.


TERCER TRIMESTRE: ÈPOCA MODERNA I CONTEMPORÀNIA (1959-2008)

LA REVOLUCIÓ DE LES "NOVES ONADES"
-La Nouvelle Vague. Godard, Truffaut. El Free Cinema anglés.
-Nou cinema txecoslovac (Forman, Chytilová).
-Cinema alemany (Fassbinder, Herzog)
-Cinema italià (Antonioni, Visconti, Fellini).
-Andrei Tarkovski.
-Cassavetes i el cinema "underground" nordamericà.
-Cinema Nôvo brasiler i cinema hispanoamericà.

EL CINEMA DELS DARRERS ANYS
-El film polític (Costa-Gavras, Rosi). El “maig del 68” al cinema.
-El nou Hollywood. La ruptura d´Star Wars.
-Dogma 95 i el Nou cinema europeu.
-Nou cinema asiàtic.
-El 3D i les noves tecnologies. El futur del cinema.

PROFESSORS

RAMÓN ALFONSO (València, 1977) Escriptor i crític cinematogràfic, ha participat en llibres col·lectius com “La vida es corto. Las películas breves de los grandes cineastas”, editat en 2004 pel Festival de Cinema d'Alcalá d'Henares, “Cien miradas de cine” (2011) o “El origen del siglo XXI. Diccionario de cineastas del nuevo milenio', obra supervisada per Hilario J. Rodríguez i Carlos Tejeda que Càtedra publicarà en 2013. Ha escrit per a l'editorial Notorius diversos llibrets per a l'edició en DVD de títols de la col·lecció Los imprescindibles (entre d´altres 'El graduado', 'La estraña pareja', 'Tortura' o 'Avaricia'). Ha col·laborat també amb les distribuïdores Avalon i Cameo, per a la que ha elaborat el quadern crític que inclou l'edició exclusiva de la guanyadora de l'Oscar 'The artist'. Escriu habitualment en diverses publicacions com ara “Miradas de cine”, “CineArchivo”, “Versión Original” i “Godard!”. Ramón Alfonso pertany a la companyia de teatre i cinema La comedia de los malditos i ha dirigit nombrosos treballs audiovisuals, entre ells els llargmetratges “Porno” (2010) i “Kalte” (2011) i el curt “Usher” (2011).

JOAQUÍN VALLET (València, 1978) Escriptor i crític cinematogràfic. Autor dels llibres “Joseph Losey” (2010), editat per Cátedra en la seUa sèrie Signo & Imagen - Cineastas, i “Diccionario de películas. El cine de terror” (2012), editat per T&B Editores. Ha treballat per a la distribuïdora Avalon en els extres i la confecció dels Cuadernos Filmoteca de no poques de les seves edicions en DVD (“Accidente”, “Se escapó la suerte”, “Decamerón”), així com per a l'editorial Notorious en la redacció de nombrosos llibrets per a la col·lecció Los Imprescindibles (“Pasión en la selva”, “El profesor chiflado”, “Pasaporte a la fama”, “El milagro de Morgan Creek”). Iniciat al món de la crítica a partir de l'any 2003 en la web “Miradas de Cine” (www.miradas.net), col·labora, a hores d'ara, en les revistes “Versión Original”, “ScifiWorld” i en la publicació peruana “Godard!”. També ha dirigit diversos curtmetratges, aconseguint una vintena de guardons en festivals com Cinema Jove o els Premis Tirant, a més de nombroses seleccions. Actualment, ha participat en l'obra col·lectiva “El origen del S. XXI. Diccionario de cineastas del nuevo milenio”, coordinada per Hilario J. Rodríguez i Carlos Tejeda, que veurà la llum en 2013 i treballa en l'escriptura d'un nou llibre: “Terence Fisher”, ambdós projectes per a Cátedra.

- - - - - - - -

Import:
--matrícula: 40€
--mensualitats: 35€
--oferta: un pagament únic de 250€
Els socis d'Acció Cultural del País Valencià tenen un descompte del 10%
(nota: el curs es realitzarà a partir d'un mínim de 10 participants)

- Per a fer el curs, cal que us matriculeu en el formulari que apareix més avall. Forma de pagament: ingrés de la matrícula o del pagament únic al núm. de compte de Catalunya Caixa 2013-0430-80-0200332976. Al rebut bancari heu d'escriure en l'apartat de Concepte “Curs d'història del cinema” i en Nom del beneficiari "Fundació Josep Renau" i l'heu d'enviar a l'Octubre CCC, c/ Sant Ferran, 12. 46001 València. Els rebuts els podeu enviar per correu ordinari a l'adreça anterior a l'atenció de “Lorena Tomàs” o per e-mail a l'adreça ltomas@octubre.cat

Matricula't

© 2008 Octubre CCCC

C/ Sant Ferran, 12 - 46001 València. Tel. (0034) 96 315 77 99