activitats

23.01.2020

Premis Octubre

Des del 26.10.2010 fins al 29.10.2010

Congrés Mundial sobre Dones i Nacions

Congrés Mundial sobre Dones i Nacions

Aquest congrés té com a objectiu posar en relleu com els conflictes nacionals afecten el desenvolupament, el creixement i la llibertat de les dones. Alhora, es vol aprofundir en quina és l'aportació del col·lectiu femení al món de la política i la perspectiva i la visió específicament feminista en la resolució dels conflictes i l'evolució de les nacions.

El segle XXI es caracteritza pels seus múltiples canvis. D'entre ells, podem destacar aquells que tenen a veure amb els diversos comportaments que s'adopten envers les dones, així com també amb els moviments migratoris que estan contribuint a reformar el concepte de nació potenciat durant el segle XIX. De fet, les guerres internacionals obliguen els grans intel·lectuals a replantejar-se quines nacions es vol construir i quina funció acompleixen les dones en totes aquestes modificacions conceptuals. Cal tenir en compte, per citar-ne només un exemple, les reflexions de Judith Butler sobre els Estats Units, arran de l'atemptat de l'11-S, o les de Homi K. Bhabha sobre el postcolonialisme o les de Gayatri Spivak sobre el rol de les dones al tercer món.

Amb això volem mostrar com la reflexió al voltant del concepte de nació, la nova definició dels territoris i de les cultures esdevé fonamental en els pensaments més influents de la nostra era. Cal no oblidar tampoc que el tema del gènere s'ha convertit en un dels grans temes del segle XXI. És, per aquest motiu, que ens sembla d'extrema importància unir aquests dos conceptes de dones i nacions a través de figures, majoritàriament femenines, de reconeguda solvència.

Comitè organitzador: Laia Climent (UJI), Anna Oliver (ACPV), Montserrat Palau (URV) i Agnès Toda (URV).

Comitè científic: Ana Bringas (Universitat de Vigo), Antònia Cabanilles (Universitat de València), Laia Climent (Universitat Jaume I, Castelló), Maria Àngels Francés (Universitat d’Alacant), Carme Oriol (Universitat Rovira i Virgili), Montserrat Palau (Universitat Rovira i Virgili).

PROGRAMA

Dimarts 26 d'octubre
Sessió inaugural: Orient / Occident, moderada per M. Àngels Francés (Universitat d'Alacant).
16.00h. Entrega de la documentació i presentació del congrés.
16.30h. “El cos de la dona subalterna”, conferència a càrrec de Nirmal Puwar (Universitat de Londres).
18.15h. “Dones, nacions i còmics. A propòsit de Persèpolis”, conferència a càrrec d'Emili Samper (Universitat Rovira i Virgili).
22.30h. Projecció de la pel·lícula Persèpolis.

Dimecres 27 d'octubre
Sessió: Les narracions de les identitats nacionals, moderada per Amaia Álvarez (Universitat del País Basc).
10.00h. “Escriptores i nació en el territori digital: acció, demolició, hibridació”, conferència a càrrec d'Helena González (Universitat de Barcelona).
11.30h. Taula rodona amb Maria Ángels Francès (Universitat d'Alacant), Montserrat Duch (Universitat Rovira i Virgili) i Iratxe Retolaza (Universitat del País Basc).

Sessió: Les vivències sahrauís, moderada per Pilar Palacio (Universitat Rovira i Virgili).
16.00h. Conferència: “La dona saharauí: passat, present i futur”, conferència a càrrec de Zahra El Hasnaui (escriptora sahrauí).
17.30h. Presentació del reportatge Lalia, a càrrec de la seua directora Sílvia Munt.
18.00h. Projecció del reportatge Lalia i debat amb la directora Sílvia Munt.
22.30h. Projecció de la pel·lícula Els baguls del record.

Dijous 28 d'octubre
Sessió: Dones i polítiques europees, moderada per Liz Russell (Universitat Rovira i Virgili).
10.00h. “Les dones al parlament de Navarra”, conferència a càrrec de Nekane Peréz Irazábal (parlamentària navarresa).
11.45h. “L'activisme de les dones a Irlanda del Nord”, conferència a càrrec de Bronagh Hinds (activista nord-irlandesa).

Sessió: Els territoris de l'Est, moderada per Meritxell Ferré (Universitat Rovira i Virgili).
16.00h. “La dona i l'escriptura de l'est: el desarrelament”, conferència a càrrec de Monika Zgustovà (escriptora).
18.00h. Projecció de la pel·lícula La vida secreta de les paraules.

Divendres 29 d'octubre
Sessió: Vivències sota el burca, moderada per Isabel Segura (Institut interuniversitari d'estudis de dones i gènere).
10.30h. “Quan el silenci mata. Les dones afganeses i la guerra”, conferència a càrrec de Marie-Célie Agnant (escriptora).
11.45h. Teatralització: Le livre d'Emma de Marie-Célie Agnant.
13.00h. Debat amb Ana Bringas (Universitat de Vigo), Pilar Palacio (Universitat Rovira i Virgili) i Remei Sipi (activista guineana).

Sessió: Les dones a la cultura mediterrània, moderada per Montserrat Palau (Universitat Rovira i Virgili).
16.00h. Presentació del llibre Loxandra, de Maria Iordanidu, a càrrec del seu traductor Rubén Montanyés.
17.30h. Conferència de clausura: “Les dones en el mirall trencat de la mediterrània”, a càrrec de M. Àngels Roque (Institut Europeu de la Mediterrània).

Tipus de matrícula
Públic en general

Entrada gratuïta amb la inscripció. Inclou el dret d'assistir a totes les conferències i taules rodones dels Premis Octubre.

Estudiants de la Universitat de València
(amb crèdits de lliure configuració)
Preu de la inscripció: 30 euros. Inclou el dret d'inscripció, el material informatiu del congrés escollit i el certificat d'assistència atorgat per la Fundació Ausiàs March.

Estudiants de la resta d'universitats

(amb crèdits de lliure configuració)
Preu de la inscripció: 150 euros. Inclou el dret d'inscripció, el material informatiu del congrés escollit, el viatge, l'allotjament, la manutenció i el certificat d'assistència atorgat per la Fundació Ausiàs March. Aquesta matrícula sols es pot gestionar a través dels acords establerts per la fundació amb les universitats respectives.

Notes importants
- Places limitades.
- Moltes universitats convaliden l'assistència als congressos amb crèdits acadèmics de lliure configuració. Informeu-vos-en en la vostra universitat.
- Per a participar, cal que us matriculeu en el formulari que apareix més avall. Forma de pagament: ingrés al núm. de compte de Caixa de Pensions 2100-0700-17-0200341061. Al rebut bancari heu d'escriure en l'apartat de Concepte “Premis Octubre + el nom del congrés específic en què us vulgueu apuntar” i en Nom del beneficiari Fundació Ausiàs March i l'heu d'enviar a l'Octubre CCC, c/ Sant Ferran, 12. 46001 València. Els rebuts els podeu enviar per correu ordinari a l'adreça anterior a l'atenció d'“Assumpció Palau” o per e-mail a l'adreça: spalau@octubre.cat

© 2008 Octubre CCCC

C/ Sant Ferran, 12 - 46001 València. Tel. (0034) 96 315 77 99